Pásztó

Plaatsen > Pásztó

Pásztó is een groot dorp aan de overzijde van de Zagyva met 12.500 inwoners. Het dorp werd reeds in 1190 cisterciënzers.

In het centrum kunt u de fundamenten zien van een grote drieschepige kerk. De kerk maakte deel uit van een oorspronkelijk benedictijner klooster, dat in 1190 overging naar de cisterciënzer orde. In de 16de eeuw werd het klooster door de Turken verwoest, maar in de jaren 1718-1720 werd er, ongeveer op de plek waar ook het oude klooster had gestaan, met de stenen uit de middeleeuwse ruïne, een nieuw klooster gebouwd. Dat nieuwe klooster is nu gemeentemuseum.

Dicht bij het klooster staat de dorpskerk met nog één resterende romaanse boog, een gotisch schip en daartegenaan een barokke kerk. Ook de voet van de toren, met daarin het beeld van drie onherkenbare heiligen, is nog middeleeuws. Het gebouwtje aan de noordkant van de kerk is een crypte. De kerk zelf heeft ook een crypte.

In Pásztó kunt u het enige Gotische burger huis van een marktstad vinden, die bewaard is. Het wordt het huis van de Schoolmeester genoemd. In het zuidelijke deel kunt U de cirkel smeltovens zien, die unieke overblijfselen van de industriële geschiedenis uit de twaalfde eeuw zijn.

De panden aan de hoofdstraat, de Szabadság út, laten zien dat Pásztó ook een eeuw geleden een bedrijvig oord is geweest. Let op de mooie gesneden houten koekoeken op bijvoorbeeld nr 113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *