Sárospatak

Plaatsen > Sárospatak

Sárospatak ligt aan de zuidelijke rand van de Zemplin heuvels, in het centrum van het historische gebied van Tokaj-Hegyalja.

Sárospatak is gelegen aan de rivier de Bodrog en is een beschermd stadsgezicht met meer dan 50 monumenten waaronder het Ráckóczi Burcht en Kasteel.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de kleine stad is het beroemde Renaissance kasteel boven de rivier de Bodrog. Dit kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld in de Hongaarse geschiedenis.

Sinds de oprichting van het Gereformeerde College in de 16e eeuw heeft het calvinistisch onderwijs hier gebloeid. Geschiedenis Het gebied rond Sárospatak was al bewoond tijdens de invallen van de Magyaren. Tot het einde van de 14e eeuw heeft de gemeente behoord tot de kroon, en was eigendom van de Pálóczi familie. Vanaf 1526 Prins Peter Perényi. In de loop van de jaren dertig en veertig van de 16de eeuw breidde hij het kasteel uit en bouwde een stadsmuur en stichtte een Protestante school. In 1616 kregen de Rákóczi, een Transylvanisch koningshuis Sárospatak als bruidsschat van Susanna Lórántffy, waardoor zij meesters van het kasteel en van de stad werden. Het kasteel, dat werd uitgebreid in Renaissance stijl, werd hun favoriete verblijfplaats. In de 17e en 18e eeuw wakkerde het verzet tegen de heerschappij van de Habsburgers voortdurend op in Sárospatak. Onder hen waren er die in het kasteel samenkwamen om de Wesselényi samenzwering te steunen. Ferenc Rákóczi II, de leider van de Hongaarse strijd voor onafhankelijkheid (bekend als de Kuruzzen opstand), heeft de stad tot zijn hoofdkantoor uitgeroepen en in 1708 riep hij de burcht uit tot het nationale . Hij vluchtte naar het buitenland in 1710, een jaar voor het einde van de opstand. Sárospatak ging naar de Habsburgers die verschillende adellijke families aanstelde als heren van het kasteel.

Tegenwoordig is de stad Sárospatak een populaire toeristische bestemming, en een belangrijk cultureel centrum.

Sinds 2003 wordt van in juli en/of augustus een tweeweekse zomerschool gehouden in Sárospatak, een masterclass voor professionele musici. Solisten en leden van vooraanstaande Europese en Amerikaanse orkesten zijn daarvoor bij de Crescendo Summer Institute’s masterclasses aanwezig om toonkunststudenten uit meer dan 25 landen te helpen en met hen samen te werken. Op de laatste vier dagen, tijdens het Crescendo Festival, wordt een serie concerten gegeven door de groep en enkele van de beste deelnemers als solisten. De concerten, theatervoorstellingen, lessen en tentoonstellingen zijn toegankelijk voor het plaatselijke publiek en bezoekers van Sárospatak.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *