Plaatsen > Taliándörögd
Aan de westelijke rand van het Dörögd-Szentimárer bekken, in het bronrijke dal tussen de Tik- en Baska bergen, ligt het dorp Taliándörögd.
Door haar gunstige ligging was het dorp in de geschiedenis al vroeg bewoond, de Romeinse plaats, waarvan sporen aan de rand van het dorp Kapolcs te vinden zijn, strekt zich ook over het gebied van Taliándörögd uit.
Pelagrus Jacob beschreef in zijn aantekeningen in 1872 een grotere Romeinse vestiging op de gemeentegrond van het dorp. Rond deze tijd spoelde door een onweer een Romeins stenengraf vrij, waarin een skelet en 200 munten van de Romeinse keizer Licinus gevonden werden.
In de omgeving van Taliándörögd waren in de middeleeuwen 4 vestigingen. In 1249 werd Dörögd voor het eerst genoemd, toen de grenzen van het Ereker bisschoppelijk grondbezit werden vastgesteld. Met de plaats zijn de naam en het lot van de familie Dörögd erg verbonden. Het tegenwoordige Taliándörögd heeft zijn naam van natuurkundige Tallián Ference gekregen, om onderscheid met de middeleeuwse vestiging Tóth-Dörögd nu Dörögd-puszta.
Nu heeft het dorp 301 woningen en wonen er 786 mensen.