Tarnaméra

Plaatsen > Tarnaméra

Tarnaméra  is een klein dorp met 1.750 inwoners op de linkeroever van Tarna 13 km) ten westen van Heves.

De Rooms-katholieke kerk in het dorpscentrum heeft een doodskist-vormige altaar, de reden ontgaat ons. Er zijn twee standbeelden die de Heilige Joseph en de Heilige John van Nepomuk vertegenwoordigen.

Tarnaméra is een oeroud Hongaars dorp. De eerste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 1365, waar het als Myra staat vermeld.

Ten tijde van de Turken is Tarnaméra volledig ontvolkt. In 1770 kochten de gegoede burger János Almásy en diens vrouw het dorp op. In 1701 werd het in het kadaster opgenomen. Een jaar later wordt hij vermeld als “de landheer van het ontvolkte dorp Méra in de provincie Heves, en van de Fogacs poesta’.

Omdat op landstukken in de omgeving kastelen stonden, liet hij zich een pompeus nestje aanmeten. Het barokke Almásy kasteel dat in 1780 gebouwd werd is nog altijd te bezichtigen. Het Barokke kasteel huisvest tegenwoordig één van de twee politiemusea van het land.

Tarnaméra heeft een thermalbad.

Plaatsen in de omgeving van Tarnaméra zijn Boconád (4 km); Erk (9 km); Jászszentandrás (10 km); Ludas (12 km); Nagyfüged (7 km); Nagyút (10 km); Tarnabod (8 km); Tarnaörs (12 km); Tarnazsadány (4 km); Visznek (12 km); Zaránk (5 km).  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *