Tihany

Start > Plaatsen > Tihany

Kristal helder water, de meeuwen, de witte zeilen van de boten en de drukke veerboten: dit is het niet geëvenaarde panorama van Tihany. Het schiereiland wordt zelfs bezocht door hen die slechts 1 dag bij het Balaton blijven. Tihany is tot natuurreservaat verklaart. Het staat bekend om de vele vlindersoorten die hier leven. 

Op de heuvel vallen de twee torens van de kerk direct op. De kerk van Tihany en de benedictijnen kapel welke een museum huisvest is opgericht in 1055 door Koning Andrew I, die hier tevens in de laagstgelegen kapel begraven is. Hiermee is Tihany een van de oudste plaatsjes langs het Balaton meer. De laagstgelegen kapel is het oudst bewaard gebleven deel van de oude kerk. Het huidige barokke gebouw is van 1754. U moet zeker een bezoek aan de barokke Abdijkerk met indrukwekkende beelden en plafondschilderingen brengen om Tihany gezien te hebben.

De op het schiereiland gelegen villa’s en Hotels behoren niet tot de goedkoopste in de regio.

Tihany heeft op het schiereiland nog een klein meer. Op de hoge grond, vlak bij het dorp is een 700 meter lang vissersparadijs gelegen, omgeven door een lavendel plantage welke elk voorjaar uitbundig bloeit.

Tihany heeft twee havens. In de ene haven komen de veerboten die nagenoeg alle havens langs het Balaton aandoen. In de andere haven vertrekt het autoveer naar de zuidzijde van het Balaton. Doordat Tihany als schiereiland ver het Balaton inloopt is de afstand naar de overkant hier slechts enkele kilometers. In de omgeving van Tihany wordt ook gedoken. Vanwege de geringe diepte van het balatonmeer in het algemeen wordt deze sport niet veel beoefend. Rond Tihany zijn plaatsen van meer dan 10 meter diep waardoor hier meer gedoken wordt dan in de rest van het meer.

De baai van Tihany is favoriet bij zeilers en aan de oostelijke kant van het schiereiland zijn publieke stranden. 

ORGELCONCERTEN IN TIHANY

De kerk van het in 1055 opgerichte Benedictijner is jaarlijks in augustus de traditionele plaats voor de orgelconcerten met het Filharmonisch Orkest. De bekendste organisten vertolken werken van Bach, Händel en Liszt. Informatie via e-mail: tihany@tourinform.hu (Bron: Hongaars verkeersbureau)

Restaurants

Ferenc Pince csárdaDit restaurant serveert visgerechten en traditionele Hongaarse schotels. Cserhegy utca 9, tel. 87-448575

Rege cukrászda

Vroeger een schuur van het klooster, tegenwoordig een tearoom met terras en panorama van het meer. Kossuth utca 22, tel. 87-448280

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *