Tófű

Tófű is een klein dorpje in het zuiden van Hongarije tegen de noordgrens van de provincie Baranya in het district Komló, ten noordoosten van Pécs . De nederzetting Tófű  genst aan Szárász in het noorden, de grens van Baranya-Tolna in het oosten, Szászvár in het zuiden, Hegyhátmaróc in het westen en Egyházaskozár in het noordwesten. Tófű is toegankelijk via de openbare weg, het heeft geen treinstation.

Tófű  had in 1870 nog 361 inwoners, dit nam af tot ca. 127 inwoners (2001), na een kortstondige opleving tot 166 (2015), is dit inmiddels weer afgenomen tot 133 (2017).

Het dorpje werd voor het eerst beschreven in 1383 als Thofew. De naam is een samengesteld woord; het voorste bestanddeel is ’tó’, wat betekent “meer, vijver”, terwijl het achterste bestanddeel van de nederzettingsnaam’ fő ‘is, wat het hoofd van iets betekent.

Door de geschiedenis heen is het dorpje bevolkt geweest door verschillende bevolkingsgroepen. Aan het eind van de 17e eeuw was het onbewoond. Na de Turkse overheersing leefde er voornamelijk Serviërs en later kwamen Duitse kolonisten tussen 1725-28. Aan het eind van de 18de eeuw kwamen er steeds meer Duitsers wonen.

Na de tweede wereld oorlog moesten de Duitsers het land verlaten van de Russen en werden vervangen door Hongaren uit Slowakije die door het verdrag van Trianon buiten het Hongaarse rijk waren komen te wonen.

Een interessant kenmerk van de Lutherse kerk van het dorp is dat het oorspronkelijk werd gebouwd aan de rand van de dorpsgrot. Aangezien het een moerasgebied was begon de kerk na verloop van tijd te verzakken en werd de kerk op een nieuwe plek herbouwd, op een heuvel in de buurt van de dorpsbegraafplaats.

In het dorp vind u een dorpswinkel voor de dagelijkse boodschappen en een kroeg. Net even buiten het dorp ligt een groot vismeer en een jachthuis.

Tofű is beroemd om zijn pluimvee, ganzen en eendenfokkerij.

In december 2009 is er in Tófű een fossielen en edelstenen museum geopend.

De dichtstbijzijnde stad is Komló in de provincie Baranya, op een afstand van 30 kilometer. Tofű heeft geen school, alle dorpskinderen gaan naar school in het nabijgelegen Egyházaskozár. Het culturele centrum van het dorp Tófű wordt zelden gebruikt.