benodigdheden:
- Borstlappen (rund) 300 g
- champignons ± 150 g
- Hamlappen 100 g
- zure room of bloem ± ½ bakje
- uien 4
- knoflook 2
- laurier
- ontbijtspek 50 g
- zout
- bier c.q. wijn 1 glas
- bouillonblok 1 à 2
- tomatenpuree 1
- blikje paprikapoeder
- tomaten (gepelde) 1 blik
- karwijzaad (kümmel)
- paprika 1
- marjoraan
Bereidingswijze
- Vlees aanbraden in boter (goed dichtschroeien), uit de pan halen en in hetzelfde vet uien en knoflook goudbruin bakken.
- Als deze bijna klaar zijn spek toevoegen, met water blussen en vlees toevoegen, water toevoegen tot alles net onder water staat.
- Bier of wijn toevoegen, kruiden toevoegen (ipv karwijzaad en paprikapoeder kunnen ook goulashkruiden gebruikt worden).
- Tomatenpuree en sap van tomaten toevoegen en in ± 2 uur gaar laten worden.
- Tomaten, paprika en champignons toevoegen en nog ± 15 minuten zacht laten koken (hoeft niet helemaal gaar). Binden met bloem of zure room (mag met room NIET meer koken)
Opdienen met rijst, aardappels of spätzle.
Spätzle
Benodigdheden:
- bloem 300 g
- eieren 3
- zout 1/2 tl
- water 1/8 l
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix het mengsel met deeghaken, eerst langzaam totdat de bloem niet meer stuift, daarna op hoge snelheid. Ga hiermee door tot er een mooi beslag is ontstaan waarin luchtbellen te zien zijn.
- Zet een grote pan met water met wat zout op en breng het water aan de kook.
- Breng het natte deeg over op een natte plank en snij kleine reepjes of stukjes af en laat dit meteen in het kokende water vallen. Je kunt ook een megaknoflookpers gebruiken, maar ja die heeft niet iedereen.
- Neem kleine hoeveelheden, anders wordt het een grote plakzooi. De spätzle zijn gaar als ze boven komt drijven. Haal het met een schuimspaan uit het water.
- Spoel het af met koud water en warm het op vlak voor het opdienen. Het opwarmen kan in de magnetron of even in de hete boter.