Recept van Sjoerd Blom.
Als ik in een restaurant kom dan valt mij altijd weer op dat de goulash steevast als stoofpotje op de kaarten wordt gezet… en ook hier weer. Wat wij allemaal buiten Hongarije als goulash betitelen heet in Hongarije po”rko”lt, uitgesproken als PURkult.
Als je in Hongarije een goulash bestelt dan krijg je een welgevulde runderbouillon, het recept van de nomaden en herders dat alleen bestond uit de dingen die ze om zich heen hadden. Hieronder het recept van de goulash zoals mijn oma (een Hongaarse) mij heeft geleerd: Ingrediënten (voor 4 personen):
- 500 gram runderlende in dobbelsteentjes gesneden
- 2-3 middelgrote gesnipperde uien
- 2 teentjes gesnipperde knoflook
- 4-5 aardappelen
- 2-3 eetlepels paprikapoeder
- 2 in blokjes gesneden gepelde tomaten
- 2 witte paprika’s (anders rode)
- 1.5 liter bouillon
- 2 spaanse pepers
- zout
- 1 theelepel karweizaad
- reuzel of boter
Bereiding:
- Fruit de uien samen met de gesnipperde paprika’s, de knoflook en het vlees in de reuzel of boter en voeg er het zout, de paprikapoeder en de pepers aan toe.
- Laat het geheel indampen tot bijna al het vocht verdwenen is. Voeg er de bouillon aan toe, als het geheel kookt het karweizaad toevoegen.
- Laat dit alles rustig een paar uur op een laag vuurtje lichtjes koken. Vlak voor het opdienen de aardappelen en de tomaten toevoegen. Zorg ervoor dat de bouillon niet gaat binden.
- Aardappelen in de schil koken tot ze bijna gaar zijn, vervolgens pellen en in blokjes snijden.
Jo etvagyat! (‘Eet smakelijk‘ op z’n Hongaars)