Kürtös kalács

Recepten > Kurtos Kalacs

De kürtõs kalács is een traditionele zoete lekkernij, afkomstig uit Erdély (Transsylvanië). Dit traditionele gerecht wordt op een heel eigenaardige manier bereid: het deeg wordt fijn uitgespreid en om een stok gewikkeld, die dan boven het smeulende houtvuur gehouden wordt om te bakken.

Ingrediënten :

 • 600 g bloem,
 • 3 dl melk,
 • 50 g boter,
 • 20 g gist,
 • 1 ei,
 • een snuifje zout,
 • 100 g suiker,
 • 100 g walnoten,
 • kaneelpoeder

Bereiding :

 1. De gist verbrokkelen en oplossen in een weinig lauwe melk met suiker.
 2. Het zout door de bloem vermengen, en een nestje maken waarin we het gistpapje gieten, en een halfharde deeg kneden. Voeg het ei toe. De deeg moet bladerig en glad worden, zodat ze loslaat van mes en kom.
 3. Laat de deeg opkomen, afgedekt met een vaatdoek.
 4. Als het volume nagenoeg verdubbeld is spreiden we het deeg met behulp van de deegrol ongeveer 1 cm dik uit op een met bloem bestrooide plaat, en snijden het in repen van een drietal cm breed.
 5. Het “bakhout” (een conische stok, die er een beetje als een baseball bat uitziet) wordt met bakvet ingesmeerd (de mensen die zo arm waren dat ze zich geen bakhout konden veroorloven, gebruikten een stevige plantenstengel uit de natuur), en de deegrepen worden er spiraalsgewijs rond gewikkeld, waarbij ze elkaar ca. 1/3 overlappen. Opdienen bestrooid met kaneelsuiker.
 6. Traditioneel werd de Kalács alleen in de suiker gewikkeld, maar je kan vrij fantaseren met gemalen kokosnoot, hazelnoten of walnoten, met sesamzaadjes, of ze met honing besprenkelen.  Als je meerdere bakhouten hebt, maak er dan een gezelschapspelletje van, waarbij elk rond het kampvuur zijn eigen Kalács bakt. Reacties:

Eén gedachte op “Kürtös kalács

 1. Beheerder Bericht auteur

  We ontvingen de volgende reactie op dit recept, via mail:
  Zaterdag 3 september 2005:
  Vanmiddag hebben we het recept uitgeprobeerd. Het was een groot succes, alhoewel we geen officieel “bakhout”” hadden. Maar ach, een grote dikke stok werkt ook. We maakten de rol vochtig met water om het suiker te laten plakken. Verder hebben we wat vers citroensap door het deeg gedaan, dit maakt het wat frisser. Al met al erg leuk (en lekker) om te doen!
  Groetjes, Willem en Helma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *