Lángos worden in Hongarije als snack op straat verkocht.
Ingrediënten:
- 2,5 kopje bloem
- 1 gekookte geraspte aardappel
- 1 kopje lauwe melk
- 1 eetlepel gist
- 0,5 theelepel zout
- boter om te braden
Bereiding:
- Meng de gist met de melk en een eetlepel bloem.
- Roer de aardappel en de rest van de bloem door elkaar.
- Voeg het gistmengsel hieraan toe.
- Kneed het deeg en laat ongeveer 1 uur rijzen.
- Maak met de hand van redelijk grote stukjes deeg een rondje, dat aan de rand dikker is dan in het midden.
- Laat deze rondjes nog een tijdje rijzen en bak ze dan in het vet aan beide kanten.
Het ‘beleg’ kan zijn:
- Geperste knoflook met zout.
- Geperste knoflook met zout, gemengd met dikke room
- Hete ketchup en geraspte kaas
- Geraspte kaas overgoten met een beetje dikke room
- Jam
- Honing
- Chocolade
- Suiker
Bij de Büffé-kraampjes die je aan de “stranden” van het Balatonmeer vindt staat steevast een potje knoflookbrij met een ganzenveer erin waarmee de daar verkrijgbare làngos naar believen worden volgesmeerd.
Suggesties voor variatie? Mail!
hmmmm heerlijk! ga het zeker proberen.
tip: hongaarse spelling is lángos 🙂