Hongaars Maanzaadbrood.
Ingrediënten
- 450 gr bakkersbloem
- 1/2 tl zout
- 6 gr instant gist (zakje)
- 85 gr fijne witte suiker
- 2 tl citroenrasps
- 1 ei losgeroerd
- 2 dl lauwe melk
- 85 gr boter, gesmolten, afgekoeld
Voor de vulling:
- 100 gr maanzaad
- 15 gr boter
- 2 el vloeibare honing
- 100 gr walnoten, grof gehakt
- 1 el citroenraspsel
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 eiwit, stijfgeklopt
Voor het glazuur:
- 1 ei losgeroerd met 2 el water
Bereiding:
- Zeef de bloem met het zout
- Roer er de gist, de suiker en het citroenrasp door
- Klop het ei met de lauwe melk en gesmolten boter
- Voeg dit mengsel toe aan de bloem en roer tot een zacht deeg
- Kneed het deeg 8 minuten tot het glad en elastisch is
- Laat het afgedekt met ingevette plastic folie 1 uur rijzen tot het dubbele volume
- Maak de vulling
- Maal het maanzaad fijn in een keukenmachine
- Roer er de boter en de overige ingrediënten door
- Rol het deeg uit tot 2 rechthoeken van 30 X 45 cm
- Verdeel de vulling over de beide deeglappen
- Rol ze op als een rollade
- Rol de beide deegrollen op als een spiraal en bestrijk ze met eier-glazuur
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Laat de broden rijzen tot het dubbele volume
- Bak de maanzaadbroden 35 minuten