Recepten > Zuurkoolschotel ’töltött káposzta’
Ingrediënten :
- 750 gr varkensgehakt
- 300 gr gerookt spek
- 1 kg zuurkool
- 10 wittekool bladeren
- 100 gr halfgaargekookte rijst
- 1ei
- 1 ui
- laurierblad
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 koffielepel majoraan
- 2 koffielepels paprikapoeder
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel bloem
- vleesbouillon
- 2 dl zure room
- peper en zout
Bereiding
- Meng het gehakt met het ei, de rijst, 2 teentjes geperste look, zout, peper en een beetje paprikapoeder.
- Kook de gehele witte kool, zo kan u achteraf de bladeren gemakkelijk losmaken.
- Vul de bladeren met het mengsel en rol ze stevig op.
- Maak grote ballen van het overgebleven vulsel.
- Verhit de olie en bak de in stukjes gesneden spek, de ui en een teentje bieslook.
- Doe de helft van de zuurkool erbij. Leg de rolletjes erop en doe de andere helft van zuurkool erbij.
- Overgiet het met vleesbouillon (tot alles onderstaat).
- Voeg peper, zout, laurier en majoraan toe.
- Laat gedurende één uur afgedekt zachtjes koken en voeg na 45 min. de vleesballen toe.
- Verhit wat olie en voeg de bloem eraan toe.
- Laat even bruinen en voeg het paprikapoeder toe.
- Haal de rolletjes en de vleesballen uit de zuurkool en bind deze met het bloemmengsel.
- Doe alles weer in de pot en laat het geheel nog 10 à 15 min. op een laag vuurtje koken.
De zure room kan er apart bijgevoegd worden naar eigen smaak.