Bed en Breakfast

Een Bed en Breakfast is een kleinschalige overnachtingsmogelijkheid die deel uitmaakt van een woning. De Bed en Breakfast is een nevenfunctie naast het wonen of de agrarische functie.

Een Bed en Breakfast met meer dan zeven kamers wordt over het algemeen tot de pensions of hotels gerekend. Een Bed en Breakfast is een ideale manier om door Hongarije te hoppen en op elke plek maar enkele dagen te verblijven. In Hongarije zijn ruim 250 Bed & Breakfast adressen geregistreerd.

Wilt u hier uw Bed en Breakfast onder de aandacht brengen? Kijk dan op Adverteren.

Het Hongaarse “Kamer met ontbijt” (fizetovendeg szolgalat) is leuk om het land goed te leren kennen en nog steeds relatief goedkoop. De prijs hangt voornamelijk af van de kwaliteit (1e, 2e of 3e klasse). Privé kamer rond het Balatonmeer zijn iets duurder. Eenpersoonskamers zijn bijna niet  te krijgen. Als u minder dan vier nachten blijft moet u vaak 20 of 30% meer betalen.

Privé kamers worden vaak bemiddeld door reisagenten die het geld aannemen en een voucher geven met het adres van de kamer. Soms krijgt u ook direct de sleutel mee. Als u een kamer aangeboden krijgt die u te duur lijkt, vraag dan rustig een goedkopere. Vaak wordt u dezelfde kamer aangeboden maar voor een lagere prijs. Ook even rondkijken helpt. Per plaats zijn vaak meerdere tussenpersonen actief.

Als u een privé kamer huurt deelt u het huis vaak met een  Hongaarse familie. De toiletten zijn vaak gezamenlijk, maar verder is er vaak een mogelijkheid om uw ruimte af te sluiten waardoor u privacy krijgt. Alle 1e en sommige 2e en 3e klas kamers hebben gemeenschappelijke keukenfaciliteiten.

Soms wordt u benaderd met het aanbod van een niet officiële privé kamer. De prijzen die gevraagd worden zijn vaak hoger dan van officiële kamers. Bovendien kunt u nergens klagen als het minder goed bevalt. In toeristische centra kunt u kijken naar bordjes met het opschrift: “szoba kiado” of “Zimmer frei”, waarmee de beschikbaarheid van de kamers wordt aangegeven.

Logeren bij de boer Logeren op de boerderij is in Hongarije minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld in Slovenie. De meeste plaatsen liggen echt afgelegen maar de prijs is prima: vanaf 350 Ft per persoon. De HTB geeft een “Village Tourism catalogue” uit die beschikbaar is via Tourinform bureaus, waarin een lijst staat van boerderijen die betalende gasten ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *