Hongaarse verenigingen in Nederland en Vlaanderen

Hongaren in Nederland en Belgie

Eerste wereldoorlog Na de eerste wereldoorlog kwamen vele Hongaarse kinderen naar Nederland om hier te genezen. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ontstonden als een onderdeel van de hulp aan oorlogsvluchtelingen verschillende initiatieven om Hongaarse kinderen in Nederlandse gezinnen en kindertehuizen op te vangen. In de jaren na de oorlog zou de hulpverlening pas goed op gang komen. Gedurende de eerste helft van de jaren twintig brachten diverse verzuilde particuliere organisaties, katholiek, protestants, joods, socialistisch en neutraal, maandelijks honderden kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije per trein naar Nederland. Ten minste 150.000 kinderen zijn zo voor een periode van enkele maanden bij pleeggezinnen in huis gekomen. Sommigen zouden voorgoed bij hun gastouders blijven. De kinderhulp genoot een enorme populariteit bij liefdadigheidsorganisaties en bij pleegouders, terwijl de rijksoverheid lange tijd een zo gunstig mogelijk klimaat creëerde voor de comités. 

In de jaren 20 van de twintigste eeuw kwamen vele Hongaarse mijnwerkers werken in de mijnen in Limburg.

In de jaren dertig en na de Tweede Wereldoorlog zou iedere crisis in het buitenland aanleiding geven tot nieuwe initiatieven voor opvang van buitenlandse kinderen. Ook na de tweede wereldoorlog kwamen de Hongaarse kinderen totdat in 1948 op last van de Russische regering een einde gemaakt werd aan deze uitwisseling.

Na de eerste wereldoorlog vertrokken vele Hongaarse Doktoren en Ingenieurs naar Nederlands Indië. Na de tweede wereldoorlog kwamen velen van hen naar Nederland.

In 1956 tijdens de Hongaarse revolutie (zie geschiedenis) ontvluchten 200.000 Hongaren hun land. 5000 van hen kwamen naar Nederland. De mensen die nu nog in Nederland wonen komen voor een groot deel voort uit deze vluchtelingengroep.

Op dit moment leven nog 8.000 – 10.000 mensen van Hongaarse origine in Nederland. 

horizontal rule

Magyar-Flamand Baráti Kör – Hongaars-Vlaamse VriendenKring (M.F.B.K.-H.V.V.K.)De kring is een schakel tussen in Vlaanderen levende mensen van Hongaarse afkomst en Vlaamse mensen die omwille van om ’t even welke reden belangstelling hebben voor Hongarije, land , taal en cultuur. De activiteiten bestaan hoofdzakelijk uit een vijftal bijeenkomsten per jaar, waar vaak meer dan 100 mensen op afkomen uit Vlaanderen, en vaak nog van daarbuiten.  De avonden gaan vaak gepaard met een etentje, en andere activiteiten zoals muziek, voordrachten, videodocumentaires, enz.; af en toe wordt ook een excursie georganiseerd.  Elke bijeenkomst wordt voorafgegaan en aangekondigd door een ledenblaadje (Nederlands – Hongaars). 

Het jaarrooster voor 2005 is als volgt:

zat. 22 jan 05. 20 u. Nieuwjaarsreceptie (mét Zigeunerorkest). zat. 26 feb 05. 20 u. Quizavond. zat. 23 apr 05. 20 u. Breughelavond. zat. 18 jun 05. 20 u. Barbecue. zat. 01 okt 05. 20 u. Kaas- & wijnavond. zat. 10 dec 05. vanaf 10 u. Kerstmarkt.

Verder organiseert de vereniging thans reeds voor de vijfde maal een taalcursus Hongaars.  

horizontal rule

Mafi-oviIs een kleuterschool in Nederland voor Hongaarse kinderen. Ze komen een keer per maand bijeen op een zaterdag ochtend in Maarsen. Er is een peuter- en een kleutergroup. De doel is natuurlijk de Hongaarse taalkennis en -vaardigheden van de kleintjes te ontwikkelen met de hulp van twee gediplomeerde leidsters. Voor meer info kun je een mailtje sturen naarhomoki.kati@wanadoo.nl 

Mafi (Magyar Fiatalok Baráti Köre)Voor volwassenen die behoefte hebben aan Hongaars gezelschap, zijn de bijeenkomsten van de Mafi (Magyar Fiatalok Baráti Köre). Voor info stuur een mailtje naar MAFI_Hollandia@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *