Hongarije Plaza

Het Hongarije Plaza is een Nederlands festival over de Hongaarse cultuur, Hongaarse smaken en aan Hongarije gerelateerde producten dat reeds 4 keer gehouden wordt. Het begin van een hopelijk langlopende traditie waarop iedereen die een band heeft met Hongarije, of juist kennis wil maken met Hongarije als vakantieland, samenkomt.

In 2011 werd Hongarije Plaza geboren, toen nog onder de naam “Hongarije Fair”. Aanleiding was het 15 jarig bestaan van het Hongaars / Nederlandse Magazine “Most Magyarul!”  Deze eerste Hongarije Fair werd gehouden op  het bedrijfsterrein van Bierbrouwer Kasparus aan de Eggestraat 14 in Nagele op 1 oktober. De Fair bracht veel muziek, stands en workshops evenals lezingen; alles rond het thema Hongarije. De Hongarije Fair werd afgesloten met een concert van de bekende Hongaarse zangeres Annemari Dancs.

Het eerste festival onder de naam “Hongarije Plaza” vond plaats 29 september 2012 op dezelfde locatie in de Noordoostpolder. Organisator  Cees Verharen organiseerde deze Plaza rond het thema Hongaarse muziek en zigeunermuziek in een feestelijke sfeer. Optredens waren er van onder meer Hajnali Hungary en de Puszta Cimbalom Band. Ook waren er presentaties over Hongaarse Volksdansen en Hongaarse liedjes. De dag werd afgesloten met een heus Hongaars danshuis. De muzikale kant van dit evenement kwam tot stand door de inzet van Crispijn Oomes, al twintig jaar de motor van het Netwerk Hongaarse Volksmuziek. Een samenvatting van de editie 2012 vindt u op Youtube.

In 2014 was het conferentiecentrum Bouw & Infra Park te Harderwijk de plek waar ruim 1500 bezoekers genoten van Hongarije in Nederland. Deze editie werd georganiseerd op de nationale feestdag van Hongarije, 15 maart. De Hongaarse Ambassade had dan ook deze gelegenheid aangegrepen om juist daar de nationale feestdag in Nederland te vieren. Hongaarse muziek, Hongaars eten en drinken, workshops en presentaties rondom het thema Hongarije en natuurlijk een grote infomarkt zorgden dat alle bezoekers die banden hebben of willen krijgen met Hongarije elkaar troffen.

In 2016 werd Hongarije Plaza georganiseerd in Zoetermeer en trok 1800 bezoekers. Op Hongarije Plaza stonden wederom ca. 50 kramen van reisbureaus, kunstenaars, wijnimporteurs, delicatessen verkopers, goede doelen en andere organisaties en ook kramen van de Hongaarse ambassade in Nederland en de Hongaarse Nationale Tourist Board. Er was een speciaal kinderprogramma en een groot aantal gratis workshops.
Hongarije Plaza 2016 bood aan tal van Hongaarse musici, orkestjes, koren en dansgroepen een open podium. De Hongaarse band Holdviola was de belangrijkste muziek act van de Plaza.

In 2017 was er geen Hongarije Plaza. Het bestuur heeft besloten om een jaar voorbij te laten gaan en het evenement weer in 2018 te gaan houden. Als datum is voor 2018 31 maart vastgesteld.

Zodra er meer bekend is zullen we dat melden.

Eén gedachte op “Hongarije Plaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *