Social media en vakantie

Elke zomer waarschuwen de politie en verzekeraars dat u voorzichtig moet wezen met wat u deelt op sociale media tijdens de vakantie.

Maak het inbrekers niet al te gemakkelijk. Mensen die in berichten op Facebook, Linkedin of Twitter hun vakantie aankondigen, maken het inbrekers makkelijk.  Op deze manier weten inbrekers precies wanneer een huis tijdelijk onbewoond is.

Een aantal tips hoe om te gaan met sociale media tijdens de zomermaanden.

  • Zet profielen op sociale media achter slot; dat geldt overigens voor het hele jaar. Hou er rekening mee dat het risico bestaat dat contacten van contacten de berichten ook lezen. Of dat vreemde mensen jouw foto’s kunnen zien, wanneer je vrienden deze bijvoorbeeld liken of delen met anderen. Waarschijnlijk delen ze dit alleen met goede bedoelingen, maar in de vakantieperiode zijn er genoeg mensen die dit soort updates in de gaten houden die er slechte bedoelingen mee hebben.
  • Deel geen adres of andere privé-informatie op openbare profielen.
  • Kondig niet aan wanneer je op vakantie gaat.
  • Deel vakantiefoto’s pas na terugkomst en zet dat er ook bij.
  • Plan automatische berichten, of plaats af een toe een (algemeen) bericht tijdens de vakantie, zodat het niet opvalt dat je weg bent.

Als iemand weet dat de bewoners weg zijn, wordt met een paar drukken op de knop via de computer de omgeving van het huis verkent. Inbrekers weten waar ze hun auto kunnen neerzetten, of er brandgangen zijn en hoe ze het beste kunnen lopen. Ze hoeven de buurt niet meer ter plaatse te verkennen, dat doen ze ongezien vanuit huis. Als ze via social media een vakantiebericht oppikken, kunnen ze meteen aan de slag.

Bovendien is het ook wel eens fijn om je Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram niet voortdurend te checken als je op vakantie bent.

Hebben jullie nog andere tips?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *