Sport

Hongaren houden van sport en zijn bijzonder trots op het feit dat het land een van de landen is met het hoogste aantal Olympische medailles per hoofd van de bevolking (482 in zowel winter- als zomerspelen). Al sinds 1895 kent Hongarije een Olympisch comité.

Ten­nis, golf en roeien werden beschouwd als kapitalistische uitwassen tijdens de Oostblokperiode en waren een tijdlang verboden.

Hongaren doen het goed schermen, zwemmen, gymnastiek en kajakken, maar het nationaal team waterpolo voor heren is uitzonderlijk – je zult zien dat Hongaren zich overal rond TV’s verzamelen wanneer deze laatste spelen.

In de zomer wordt be­halve aan water­spor­ten (zwemmen, waterpolo, zeilen, surfen en kanovaren) veel gedaan aan voetbal, paarden­sport, tennis, atletiek en mountainbiken. Golf is in opkomst. Paar­den­sporteve­nementen en voetbalwedstrijden zijn belangrijke publiekstrekkers. In de win­ter zijn ijshoc­key en het daaraan verwante bandy, schaatsen en skiën (vaak in de buurlanden) geliefd bij velen. Populaire zaalsporten zijn boksen, basketbal en handbal. Ook denksporten zijn in Hongarije erg populair.

Als je een gevoel wilt krijgen voor de Hongaarse liefde voor sport (en bier), dan is Champs Sport Pub ( Dohány utca 20, 1074 Budapest; +36 1 413 1655), in Pest, een goede plek om sport te kijken onder Hongaren.