Vlag Hongarije

Huidige vlag Hongarije

Huidige vlag Hongarije

De tegenwoordige vlag van Hongarije heeft drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en groen.

De kleuren van deze vlag komen al voor in het Hongaarse wapen dat al sinds de 15e eeuw zo goed als ongewijzigd is. Tegenwoordig worden bepaalde eigenschappen toegeschreven aan de kleuren van de Hongaarse Vlag:

  • rood staat voor kracht,
  • wit voor geloof
  • en groen voor hoop.

Een andere gangbare verklaring is

  • rood staat voor het bloed dat vergoten is in de onafhankelijkheidsstrijd
  • het wit voor de vrijheid
  • het groen voor het uitgestrekte vruchtbare Hongaarse land

Deze Rood, wit, Groene vlag is officieel in gebruik sinds de Hongaarse opstand van 1956, maar het rood-wit-groen speelt al sinds de opstand van 1848-1849.

Tijdens de periode van Oostenrijk-Hongarije had Hongarije verschillende vlaggen, waarvan enkele een samenraapsel waren van de Oostenrijkse en de Hongaarse vlag.
Na de val van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk had het land steeds de rood-wit-groene driekleur, maar het embleem in het midden veranderde een aantal keren zoals in 1920, 1944, 1946  1949 en in 1956.
Bijvoorbeeld tijdens het Stalinistische regime stond in het centrum van de vlag het wapenschild met een rode ster (1949-1956). Tijdens de revolutie in 1956 (de Hongaarse Opstand) werd deze er uitgeknipt. Een driekleur met een gat in het midden werd het symbool van de revolutie van 1956 en is nog steeds te zien in het Hongaarse straatbeeld, vooral bij monumenten ter ere van de slachtoffers van de opstand en tijdens officiële herinneringen.

Sinds 1957 is de ‘kale’ rood-wit-groene driekleur, dus zonder embleem in het midden in gebruik.

Officiële dagen waarop de Hongaren de vlag uithangen (zie ook het artikel over feestdagen):

De Hongaarse vlag wordt als teken van rouw niet halfstok gehangen, zoals in Nederland gebruikelijk is. In plaats daarvan wordt bij rouw gevlagd met zwarte vlaggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *