18 februari Hongaarse Salon Amsterdam vertoont de Hongaarse film: It’s Not the Time of My Life

18 februari Hongaarse Salon Amsterdam vertoont de Hongaarse film: It’s Not the Time of My Life
Voor niet-Hongaars sprekenden is de film Engels ondertiteld.

  • Wanneer:        Zondag 18 februari 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
  • Wat:                 Film van Szabolcs Hajdu (2016), 81 min, ervoor en erna cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar.
  • Waar:               Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
  • Hoeveel:          Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Twee zussen ontmoeten elkaar na lange tijd en moeten noodgedwongen met hun gezinnen onder één dak verblijven. als Eszters zus Ernella na een verblijf in Schotland terugkeert naar Hongarije. Eszter voelt zich gedwongen hen op te nemen maar het samenwonen gaat niet zonder problemen, oude en nieuwe conflicten spelen op. De situatie confronteert de familieleden met elkaar, maar ook met zichzelf.

De film is gemaakt zonder overheidssubsidie: er is gebruik gemaakt van crowdfunding, en de medewerking van gezinsleden en studenten van de bekende regisseur Szabolcs Hajdu. De opnamen zijn in Hajdu’s huis gemaakt, En wie nu denkt dat het wel om een amateuristische, klunzige productie moet gaan, heeft het mis: de professionaliteit van de filmmaker en het enthousiasme van alle betrokkenen garanderen een uitzonderlijke filmbelevenis, die iets in zich heeft wat bij een grote gesubsidieerde productie vaak verloren gaat: het gaat over echte mensen, en de kijker voelt zich aangesproken.
Om de regisseur te citeren: „We proberen het over onszelf te hebben. Over onze verlangens, onze twijfels, pnze angsten. Ons leven van alledag, het gezin, de kinderen, onze ouders. En misschien is het zo dat we het dan ook over alle anderen hebben. Wij zijn niet bijzonder. We worstelen allemaal met dezelfde problemen.”

Een oprechte film vol zelfironie waarin opvoeding en vervreemding aan de orde worden gesteld, zonder clichés, scherp en overtuigend.
De film draaide met veel succes in Hongarije. In 2016 werd de film bij het festival van Karlovy Vary met de hoofdprijs bekroond en Szabolcs Hajdu werd gelauwerd als beste mannelijke acteur. De film wordt vertoond met toestemming van de regisseur, tevens rechthebbende.

Een bijzondere gelegenheid voor iedereen die het Hongaars niet machtig is maar wel belangstelling heeft voor Hongaarse cultuur. Komt allen!
Uiteraard organiseren we bij deze gelegenheid ook een kleine boekenmarkt met Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling!

De volgende data zijn 18 februari en (onder voorbehoud) 18 maart, 22 april, 27 mei en 24 juni.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *