9 april: “The citizen” – Hongaarse film van Roland Vranik (2016) in Amsterdam

Wanneer 9 april 2017, vanaf 14.00 – Programma begint om 14.45
Wat “The citizen” – film van Roland Vranik (2016), 80 min.
Ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar.
Waar Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
Hoeveel Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Een recente Hongaarse film met een verrassend onderwerp. De hoofdpersoon van The citizen is een wat oudere Afrikaanse man, Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), die als vluchteling al jaren in Hongarije woont. Hij werkt als beveiliger in een supermarkt en wil graag Hongaars staatsburger worden maar zakt steeds voor de Hongaarse versie van het inburgeringsexamen, met gedetailleerde, schoolse vragen over de Hongaarse geschiedenis.
Hij neemt bijles van Mari , een gepensioneerde lerares, en de sympathie tussen beiden slaat naar verloop van tijd om in verliefdheid. Mari neemt het besluit om haar man te verlaten en bij Wilson in te trekken. Alles lijkt ten goede te keren, Wilson slaagt zelfs voor het examen. Maar er speelt nog iemand een rol in het verhaal: Shirin (Arghavan Shekari), een jonge Iraanse voor wie de enige kans om te overleven een schijnhuwelijk met een Hongaar is. Wilson neemt de illegale vluchteling in zijn huis op maar de situatie wordt met de dag onhoudbaarder.

De film is niet gemaakt naar aanleiding van de actualiteiten van de afgelopen tijd, de makers hadden het idee voor het verhaal al eerder opgevat en zijn als het ware ingehaald door de actualiteit. Toch is de flim geen voorspelbaar vluchtelingenverhaal, het gaat over echte mensen, geen clichépersonages. De film kreeg zeer goede kritieken in Hongarije, met name de acteurs, en in het bijzonder de amateur Dr. Cake-Baly Marcelo, worden geprezen om hun natuurlijke spel.

Na de film vindt onze jaarlijkse antiquarische Hongaarse boekenmarkt plaats ten bate van de Salon, voor het aanbieden van overbodig geworden Hongaarse boeken kun je contact opnemen met Eleni Bozona (06-34440445) of Mari Alföldy (m.alfoldy@gmail.com).

De volgende data zijn 14 mei (Hongaarstalig programma van dichter János Lackfi, m.m.v. Robert Sinha,gitaar) 11 juni (in voorbereiding: bezoek aan tentoonstelling Hongaarse avant-garde Joods Historisch Museum). Zie ook www.hongaarsesalon.nl

Mari Alföldy en de organisatoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *