Abaliget

Plaatsen > Abaliget

Abaliget ligt naast Örfu midden in de Mecsekgebergte op 20 km afstand van het centrum van Pecs in de provincie Baranya.

Het dorp heeft ongeveer 650 inwoners (2015) in 241 huizen op een oppervlakte van 1.609 ha.

In Abaliget zijn de eerste levensbehoeften verkrijgbaar. In het dorp bevinden zich een bakker, een buurtwinkel, een postkantoor en natuurlijk het onvolprezen Hongaarse dorpscafé.

In de omgeving van Abaliget vindt u uitgestrekte natuur met bossen, beekjes en watervalletjes. Bij Abaliget liggen de vier meren van Orfű waar u kunt varen en vissen.

Het mooiste uitzicht op het dorp aan de kant van heuvel Bodó (Op een hoogte van 219 m).

Abaliget staat bekend om zijn druipsteengrot. In 1768 zocht de molenaar József Mattenheim naar de oorsprong van de beek die zijn molen normaal gesproken in werking hield. Omdat de beek was opgedroogd zocht hij naar de reden daarvan. Nadat hij de eerste grot van 38 m door was gelopen, die in gebruik was als wijn-kelder, ontdekte hij de ingang van de grote grot. Deze eerste grot wordt tegenwoordig ‘ Paplika ‘ (hol van de priester) genoemd. De wandelroute die u tegenwoordig nog kunt lopen is vijfhonderd meter lang en brengt u langs een onderaardse rivier en langs mooie rotsvormen en druipsteenformaties.  Op de wanden zijn de meest grillige figuren ontstaan door het omlaag druppelende water. Diep in de grot stroomt een beek. De grotten van Abaliget behoren tot de mooiste van Europa en een bezoek eraan schijnt bronchitis te verlichten. De fauna van het hol is zeer rijk. Er leven onder andere soorten rivierkreeften, de dichtste verwanten hiervan leven in holen in Frankrijk en Spanje.

In Abaliget is een vleermuis museum. Het Abaliget VleermuisMuseum is geopend in 2004 en is een uniek museum rond het thema vleermuizen. U vindt er verschillende habitats, waarin op een spectaculaire en realistische manier de vleermuizen gepresenteerd worden. U krijgt een overzicht van de geschiedenis van de onderzoeken naar de vleermuis en de belangrijkste plaatsen van verblijf. Ook is er aandacht voor de trekroutes van vleermuizen in Hongarije.

Openingstijden:
15 maart 15 oktober:. 9:00-18:00 elke dag
14 maart 16 oktober 10:00 tot 15:00 uur elke dag.:
De laatste rondleiding begint een uur voor sluitingstijd.
De Abaliget grot combiticket:
volwassenen: 1100 Ft , studenten, gepensioneerden: 850 Ft
tot 2 jaar gratis.
VleermuisMuseum prijzen:
Volwassenen: 300 Ft
student / senior: 200 Ft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *