Ajka

Plaatsen > Ajka

Ajka is een kleine stad, ten noorden van het Balatonmeer en aan de westelijke rand van het Bakonyer bos gelegen. Ajka ligt 160 kilometer ten zuidwesten van Boedapest.

In de oudheid, maar ook in de middeleeuwen gingen hier belangrijke handelswegen en heerbanen uiteen.

Aan de noordelijke rand van Ajka ligt het stadspark met het open en het overdekte zwembad, sauna en tennisbanen. Hier is een kunstmatige meer, waar men de mogelijkheid heeft om met bootjes te varen. 

Een heerlijke groenstrook is het bos, waar de trim- en skibaan van Ajka op de gasten wachten die zich willen ontspannen en nieuwe energie willen opdoen. Daar is ook het bergwerkers-museum en een gedenkhuis, dat de ontwikkeling laat zien van de plaatselijke energie-industrie.

In het stedelijke museum van Ajka zijn dorps- en volkseigen voorwerpen te bezichtigen en is de gedenkkamer van de schrijvers Gábor Molnár en István Feteke te bezoeken. Een grote schat voor de stad is de permanente tentoonstelling van de beeldhouwer Miklos Borsos.

In de omgeving van Ajka hebben de jachtvelden, de natuurlijke schoonheden van het Somloergebergte en de historische herinneringen van het kleine dorp Magyarpolány, dat in 1993 de “Europa Nostra”-prijs heeft gewonnen, grote betekenis.

Ajka werd op 3 oktober 2010 wereldnieuws toen drie dorpen in het westen van Hongarije overspoeld werden met een rode vloeistof doordat een afvalreservoir van een aluminiumfabriek in Ajka openbarstte. De fabriek is eigendom van MAL Rt, de Hongaarse Aluminiumproductie- en Handelsonderneming. Ruim 1 miljoen kubieke meter vervuild slib zou in de rivier Marcal terecht zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *