Alsoors

Plaatsen > Alsöörs

Alsöörs is een rustig dorpje met ca. 1000 inwoners en ligt aan de voet van de 200m hoge beboste Somlo. In de middeleeuwen stond deze plaats bekend om de rode-steengroeve. Alsoörs is een dorp op nog geen kilometer afstand van het Balatonmeer. Alsöörs ligt tussen Balatonalmadi en Balatonfured. De deelgemeenten van Alsöörs zijn Paloznak (met camping) en Csopak (500m lang strand).

In de hoofdstraat vindt u o.a. een supermarkt, winkel, restaurant, etc.

De duizend jaar oude vondsten aan de zuidzijde van de Somló-er bergen wijzen erop, dat zelfs in de prehistorie mensen in dit gebied woonden. 

De oude bewoners bouwden de muren van hun huizen met rode stenen en bedekten de daken met riet. De opgravingen uit prehistorische tijden wijzen erop, dat mensen altijd al deze omgeving prefereerden. In de wijnbergen werden vaten en relikwieën uit de volksverhuizing gevonden. De grondmuur van een wijnkelder werd met Romeinse stenen gebouwd. In de middeleeuwen bevond zich hier een steengroeve, waar de rode stenen gewonnen werden.

De bezigheden van de bevolking waren visserij en jagen. Tijdens de eeuwwisseling werd de noordelijke spoorlijn gebouwd en het badcentrum opgericht.

Alsöörs heeft een hooggelegen Romaanse kerk (genoemd in 1318, verbouwd in 1788). De bewoners zijn trots op deze middeleeuwse, nu gereformeerde, kerk en het in de omgeving staande, in heel Europa bekende, laat gotische kleinadelijke huis, bij de bevolking als “Turkenhuis” bekend. De naam “Turkenhuis” is afgeleid van de vorm van de versiering op de schoorsteen.

Turkenhuis

Niet alleen het dorp, maar de hele omgeving bieden de mogelijkheden voor vele uitstapjes. Tevens is er gelegenheid om paard te rijden en tennis te spelen.

Kijk hier voor een camping in Alsöörs .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *