Balatonkenese

Plaatsen > Balatonkenese

Balatonkenese ligt aan de noordoever van het Balatonmeer. het is een van de oudste en tevens een van de mooiste vakantieoorden langs het meer welke ook door haar thermaalbaden internationaal bekend is.

De eerste brug van Kenese werd gebouwd in 1846. De eerste tocht van de bekende stoomboot Kasfaludy naar Kenese was in 1846. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1848 werden er nationale troepen in Kenese gelegerd. Op 15 oktober 1899 werd er een standbeeld opgericht ter nagedachtenis aan Kossuth Lajos.

Twee leraren uit Kenese zijn in de 60-er jaren begonnen met historisch onderzoek van het dorp. Hun verzamelde werk werd io 15 maart 1968 aan het publiek tentoongesteld in een huis genaamd Zsindelyes csárda. Sinds 16 juni 1991 is deze verzameling te vinden in het plaatselijk museum.

De ontwikkeling van deze gemeente begon na 1910 met de aanleg van de spoorlijn. In dit gedeelte van de stad bevinden zich verscheidene gebouwen die onder monumentenzorg vallen. Vanaf het treinstation leidt een gemarkeerd pad naar de “Partfo” heuvel, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over het meer en Tihany. Er staat een obelisk op het hoogste punt van de heuvel welke is opgericht ter nagedachtenis aan Lajos Soós, een bekende dichter uit het dorp.

De “donkere openingen” in de leemoever zijn de “Turkse en Tartarse holen” waarin de bevolking in de tijd van de Turkse en Tartaarse invasie hun toevlucht zochten.Tot het eind 19e eeuw, woonde daar nog arme mensen. Tegenwoordig staan hier mooie villa’s. Tevens bevindt zich hier een glijbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *