Bélápatfalva

Plaatsen > Bélápatfalva

Het klooster van Bélápatfalva

Het klooster van Bélápatfalva

Het klooster De kloostergemeenschap van de “ciszterciten” heeft in Bélapátfalva, 17 kilometer ten noorden van Eger, een klooster gebouwd in 1232. Het bouwen werd in 1241 onderbroken door de Mongolische invasie maar de bouw werd daarna voortgezet in de Gotische stijl.

Degenen die hier in de 13e eeuw kwamen wisten bij voorbaat dat hen hier een armoedig bestaan te wachten stond.

Wat nu nog opvalt aan het klooster is dat de verscheidene stijlen die om voornoemde reden gebruikt zijn, op harmonieuze wijze bij elkaar zijn gebracht. De buitenkant draagt de stempel van de laat Romaanse stijl, terwijl de structuur van het gebouw iets weg heeft van een basiliek. De binnenkant van de kerk is fascinerend met zijn simpele vormgeving.

Bij het barok altaar kunnen mensen die van romantiek houden zelfs heden elkaar het ‘ja-woord’ geven. Ze heeft een opmerkelijke voorgevel met een Romaans zuilenportaal. De gedrongen pijlers van het kerkschip zijn dan weer gotisch, net zoals het spitsbogengewelf en het glasraam onder de puntgevel.

Te bezichtigen dagelijks van 10.00-16.00 uur. Op maandag gesloten.

Het klooster ligt 1700 meter van het industriegebied en is omgeven door kastanjes en lindebomen. Het gehele dorp is bedekt met een grijze laag van de nabijgelegen cementfabriek.

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *