Esztergom

Plaatsen > Esztergom

Esztergom, de oude voormalige hoofdstad, is een stad in Hongarije bekend om zijn reusachtige basiliek en Koninklijk Paleis. Het ligt in de provincie Komárom-Esztergom, tegenover de monding van de Hron in de Donau, met 33.000 inwoners. De stad is een van de oudste van Hongarije en was in de 10de eeuw de residentie der Arpaden.

Esztergom

In 977 werd hier de heilige koning Stefan geboren en hier werd hij gekroond. Stefanus de Heilige richtte er een aartsbisschopszetel op en werd er in 1000 gekroond.

Tot de inval van de Tataren in de 13e eeuw was Esztergom de residentie van de Hongaarse koningen. Hier kwam in 977 de ”heilige” koning Stefan ter wereld. In het jaar 1000 ontving hij de kroon die hem door paus Silvester II was toegestuurd, waarmee het fundament werd gelegd van de staat Hongarije.

In 1242 werd de stad door de Mongolen verwoest en van 1543 tot 1683 was zij met een onderbreking van tien jaar Turks.

Achteruitgang en verval van de stad dateren uit de periode van de Turkse bezetting, en pas in de 18de eeuw,  in 1708 werd zij koninklijke vrijstad, herwon Esztergom stukje bij beetje zijn oude luister. De stad is nog altijd het centrum van de rooms-katholieke Kerk in Hongarije.

Machine-industrie, wijnbouw, zwavelbronnen zijn de belangrijkste industrieën. Over wijnbouw leest u meer op onze wijnpagina.

De kathedraal  Gelegen op een heuvel torent de reusachtige kathedraal fier boven de Donau uit. De gelijkenis met de Sint-Pieter in Rome is treffend. En dat is geen toeval. Het bouwwerk in de Italiaanse hoofdstad stond tussen 1821 en 1856 model voor het godshuis in het “Rome van Hongarije”. De kathedraal is het grootste kerkgebouw van Hongarije. De indrukwekkende, classicistische basiliek troont op de berg boven de stad, waarop ook de burcht staat. Hij werd in 1856 voltooid en staat op de plaats van een dom uit de 11de eeuw. De basiliek is de grootste kerk van Hongarije. Hij is maar liefst 118 m lang, 40 m breed en bij de koepel 72 m hoog. Voor de inwijdingsplechtigheid schreef de componist Franz Liszt zijn Graner Messe (Gran is de Duitse naam van Esztergom).

Basiliek Esztergom

Basiliek Esztergom

Het mooiste gedeelte van de basiliek is de roodmarmeren Bakócz-kapel in de zuidelijke vleugel, die dateert uit het jaar 1506.  De Bakocz-begrafeniskapel is uitgevoerd met rood en wit marmer in typische renaissance-stijl. De schatkamer herbergt schitterende kerkschatten. De kapel werd gebouwd ter nagedachtenis aan de aartsbisschop Bakocz van Esztergom en werd bij de bouw van de kerk hier naar toe verplaatst. De oorspronkelijke kapel werd in 1.600 stukken gezaagd en heropgebouwd aan de basiliek. De Bakoczkapel is een uniek voorbeeld van de renaissancebouwkunst, dat de vernielingen door de Osmaanse Turken heeft overleefd.

Wie de basiliek binnentreedt, raakt overweldigd door hoogte, licht en ruimte en wordt onweerstaanbaar naar het middelpunt getrokken, waar een kolossale koepel meer dan 70 meter omhoog welft. Als vanzelf blijft je blik rusten op een aantal geschilderde figuren die in bovenmaatse afmeting zijn aangebracht op de wanden, ver boven bereik. Hiëronymus en Ambrosius kijken op je neer, en natuurlijk Augustinus. Tot op de dag van vandaag is deze stad de zetel van een aartsbisschop (primaat van Hongarije).

Christelijk Museum Er is ook een Christelijk museum (Kereszteny Muzeum) gelegen aan de Berenyi ut 2 in Esztergom. In dit museum een overzicht van Religieuze Hongaarse kunst. Er is buiten Italië nauwelijks een plaats te noemen waar zoveel paneelschilderingen uit de 14de en vroege 15de eeuw te vinden zijn. Maar zelfs hier is er een prachtige relikwie dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt: het heilige graf van Garamszentbenedek. Dit is een schitterend meesterwerk van laatgotische Hongaarse houtsnijkunst. Berényi Zsigmond utca 2, 1 maart tot 31 dec. di-zo 10.00-17.00 uur.

Middeleeuws koninklijk paleis Van het paleis, in de buurt van de basiliek, zijn op het door burchtmuren omgeven terrein alleen nog maar restanten te zien. Enkele vertrekken zijn gerestaureerd, zoals het oudste woonvertrek van het land. Volgens de legende is in deze kamer koning Stefan geboren.

Maart Internationaal Szendrey-Karper László Gitaarfestival Vanaf 1973 wordt om de twee jaar in maart dit gitaarfestival in Esztergom georganiseerd. Het maakt het leven van deze historische stad zeer gezellig. Bijna 100 buitenlandse en Hongaarse gitaristen komen hier en naast concerten kun je gitaarwedstrijden en cursussen bijwonen.

Restaurants

  • Csülök csárda Sfeervol zithoekje. Varkenspootjes zijn de specialiteit. Batthyány utca 9, tel. 33-312420
  • Kettoý s Pince Kisvendégloý Gezellig klein restaurant. Goede keuken. Döbökúti duý loý , tel. 33-312224
  • Szalma csárda Aardig en goed. Nagy Duna sétány 2, tel. 33-315336

In het stroomafwaarts gelegen Visegrád ligt het burchtpaleis, uit het eind der 12de eeuw (gerestaureerd 1935), van Mátyás Corvinus, ‘koning en god’ van de Magyaren in de middeleeuwen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *