Visegrád

Halverwege Szentendre en Esztergom ligt, op 40 km van de Boedapest, het oeroude Visegrád. De stad ligt bijzonder pittoresk aan de Donaubocht. Ze heeft een rijke geschiedenis: hier werd al in de 3de eeuw n.C. door de Romeinen een kamp opgezet. Na de bevrijding van de Turkse overheersing in 1686 vestigden zich vervolgens Duitsers in de stad.

De burchtheuvel van Visegrád bestaat uit drie hoogten: het onderste met het koninklijk paleis, het middelste met de Salamon-toren en de bovenste met de burcht.

Koninklijk paleis Het eerste koninklijk paleis werd gebouwd onder Charles I, nadat hij en zijn hof verhuisde naar Visegrád in 1316. Het werd honderd jaar later met veel Italiaanse ornamenten versiert, waardoor het haar reputatie als een van de mooiste paleizen in heel Europa kreeg. Tegenwoordig bestaat het paleis grotendeels uit ruïnes – het legendarische paleis werd pas herontdekt in de jaren 1930 – het paleis maakt indruk vanwege haar afmetingen en het fantastisch uitzicht over de Donau en het omliggende gebied. Het is leuk om te verkennen terwijl je je probeert voor te stellen hoe het hier moet hebben uitgezien in zijn hoogtijdagen.

Vanaf Föutca nr. 27 komt u via een gang met nissen, waarin zitjes zijn aangebracht, op de schitterende pronkhof met in het midden de opvallende achthoekige Hercules-fontein.

Ook interessant is het afwateringskanaal op de rotsenhof, dan wel de fundamenten ervan. Via een trap komt u uit op de lagergelegen binnenplaats; vandaar leiden andere trappen naar boven naar de kapel en een gang voert naar de prachtige marmeren Leeuwenfontein. Het koninklijk paleis had ooit een vloeroppervlak van 600 bij 300 m.

Salomon-toren De woontoren uit de 13de eeuw beheerst het tweede niveau. Ooit hield men hiervandaan het verkeer op de weg langs de oever in de gaten en werd er tol geïnd. De 8 m dikke muren van het zeshoekige bouwwerk zijn 31 m hoog. Hij draagt de naam Salomon omdat koning Ladislaus I rond 1080 zijn broer Salomon in de toren liet opsluiten, omdat deze op zijn troon aasde.

Hoge burcht Op het derde en laatste niveau bieden de overblijfselen van de muur van de hoge burcht een goed uitzicht op het omringende land. Vanaf de Salomon-toren leidt een steile weg naar boven, maar ook via de bochtige autoweg met zijn prachtige uitzichten kunt u er komen.

De burcht uit de 13de eeuw met zijn ongelijkmatige grondvlak bestaat uit drie binnenplaatsen. Met dit stelsel wilde men verhinderen dat een eventueel binnengedrongen vijand gemakkelijk verder kon komen. De verbinding tussen de drie binnenplaatsen bestond uit smalle poorten of een ophaalbrug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *