Felsóörs

Plaatsen > Felsóörs

Felsóörs is een dorp van 1000 inwoners en ligt – zoals de naam suggereert – boven Alsóörs  (alsó = beneden, felsó = boven). Het dorp ligt 9 km van de stad Veszprém en 3 km van het Balatonmeer af en het strekt zich uit over de stenen terrassen boven het Molendal.

De prachtige romaanse kloosterkerk (proosdijkerk) dateert van 1280, en de toren heeft waarschijnlijk al deel uitgemaakt van de eerste kerk uit de elfde eeuw. De versiering aan weerszijden van het portaal is in ieder geval bijzonder fraai en dateert uit de 14de eeuw, evenals de vensters bovenin met de knoopzuilen. De gedrongen, vierkante toren is in de 14e eeuw verhoogd met een achthoekige opbouw. Het barokke interieur steekt af tegen de gotische gewelven uit rode zand­steen, die in de omgeving gewonnen werd. Op het orgel uit 1745 worden in de zomer populaire orgelconcerten georganiseerd. De 17de-eeuwse Boetvaardige Maria Magdalena, onderdeel van de altaarversiering, is het belangrijkste stuk in het toch overwegend sobere interieur. Een klein museum is ondergebracht in de nu als restaurant gebruikte woning van de proost (1748) tegenover de kerk.

De bij het dorp liggende wandelgebieden, uitkijktorens en het Molendal zijn geliefde toeristische trekpleisters. Bij de Forrás-berg bevindt zich een educatieve wandelroute met als thema geologie.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *