Veszprém

Plaatsen > Veszprem

De op vijf heuvels gebouwde stad Veszprém, hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt tussen het Balatonmeer en het Bakony-gebergte. Er wonen ca. 65.000 inwoners. Veszprém is de grootste stad in het Bakony woud dat als uitloper van het Transdunabisch Middengebergte het balatonmeer aan de noordzijde begrenst.

In Veszprem is metaal-, textiel-, hout- en voedingsmiddelenindustriegevestigd. In het Bakonywoud winning van bruinkool, bauxiet en mangaan. Chemische hogeschool.

Bezienswaardigheden Belangrijkste bezienswaardigheid is o.a. de Burchtwijk met het barokke Bisschoppelijk Paleis (eind 18e eeuw)  de kathedraal, de Gisela-kapel (vnl. 13de eeuw) en de ruïnes van de St. Georgius kapel. Ook een bezoek aan het Lenin-park in het zuiden van de stad is zeker de moeite waard. In het park ligt het Bakony-museum met een rijke verzameling etnografisch en archeologisch materiaal uit het omliggende Bakony-woud. Hier staat ook een originele boerderij uit de omgeving.

De dierentuin is ook erg leuk om te bezoeken.

 

Geschiedenis Op de plaats van het huidige Veszprém was reeds in de steentijd een nederzetting. Ook zijn er overblijfselen gevonden uit de Romeinse tijd. Al in 1009 werd Veszprém een van de eerste Bisdommen van Hongarije, met een kathedraal op het hoogste punt van de (huidige) stad. De Mongolen vernietigden het gebouw in 1241. Bovendien werd de stad getroffen door twee grote branden in 1276 en 1308. Beide keren volgde de wederopbouw in Gotische stijl. Veszprém leed ook erg onder de aanvallen van de Turken, in 1704 werd Veszprém door de Habsburgers geplunderd en in brand gestoken. Het beeld van het huidige centrum is grotendeels ontstaan in de tijd van de barok.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *