Örvényes

Plaatsen > Örvényes

Örvényes  is volgens velen het kleinste dorp in de hooglanden aan het Balaton. Het heeft slechts 174 ingezetenen. De huizen van dit uiterst kleine dorp zijn verborgen langs de beek Pécsely, tussen de witte kerktorens. De overblijfselen van gebouwen uit de Romeinse tijd die in de buurt zijn gevonden komen uit de 3de en 4de eeuw.

Het dorp werd als gevolg van de Turkse verwoesting verlaten. In 1733 keerden de bewoners terug onder aanvoering van Grasso, de Abt van Tihany. Bezienswaardig zijn de kerk uit de 13de eeuw en de begraafplaats. Deze zijn in het oostelijke deel van het dorp onlangs herbouwd.

De grootste bezienswaardigheid van Örvényes  is de watermolen (Szent Imre u. 1) die nog altijd in goede staat verkeert. Uit de geschiedenisboeken weten we dat men al vanaf 1211 hier graan maalt. De huidige molen is in gebruik sinds 1800. De molen is vooral bezienswaardig door de grote verzameling authentiek molenenaarsgereedschap. U vindt de molen naast de ruim tweehonderd jaar oude brug over de Pécsely-beek. Op de brug staat een standbeeld uit de 18e eeuw van Heilige John van Nepomuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *