Ábrahámhegy aan het Balaton in Hongarije

Home > Plaatsen > Ábrahámhegy

Aan de noordzijde van het Balatonmeer met de Badacsony berg aan de oostkant en ca. 5 km ten westen van Révfülöp ligt het verspreide Ábrahámhegy. Het heeft een 2,8 km lang strand. Verder bestaat het uit 5 km2 water en 7 km2 land. Er wonen 1222 inwoners (1995).

Het dorp is een populaire vakantiebestemming aangezien de berg van Badacsony het beschermt tegen noordelijke en westelijke winden, waardoor het klimaat behaaglijker is dan de omliggende gebieden.

Het dorp werd het eerst genoemd door de geschiedschrijvers uit 1082 onder de naam ‘Ábrahám’. Ábrahámhegy was in het bezit van de koningen en koniginnen in de Árpád-tijd. Archeologische opgravingen hebben bewezen dat ook de Romeinen al een nederzetting op deze plaats hadden.

Het jaar 1925 was een belangrijk jaar voor het dorp. In dat jaar werd de spoorlijn Budapest-Tapolca in gebruik genomen en tevens het station van Ábrahámhegy. Hierdoor werd het dorp ontdekt en kwam het toerisme in hoog tempo op. Naast het reeds genoemde klimaat ligt het dorp in een geologisch en hydrologisch interessant gebied. De flora en fauna is in vele opzichten uniek. Daardoor komen er  ook nu nog veel natuurliefhebbers naar dit dorp. In de directe omgeving is een eikenbos.

De bij het Badacsony-er wijnland behorende wijnen van het dorp zijn erg bekend. Het dorp behoort tot het Badacsony wijngebied. Hierover leest u meer op onze wijnpagina.

In de plaats vind men een kapel uit de Romeinse tijd en vanaf de heuvels van Ábrahámberg opent zich een prachtige panorama over het Balaton. Langs de kust van het Balatonmeer kunt u hier prima vissen. Zie onze hengelsportpagina.

De gemeente is goed met de trein en over de autowegen te bereiken: vanuit de stad Tapolca bereikt men Ábrahámhegy door het Kalibekken met zijn eigen schone omgeving, verder vanaf Balatonfüred via Révfülöp, en vanuit Kesthely via Badacsonytomaj.

De beide grote buurtgemeenten verzekeren de ontspaningsmogelijkheden tijdens een vakantie in het rustige Ábrahámhegy.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *