Tapolca

Het stadje Tapolca ligt, een beetje verstopt tussen veertien mutsvormige, met wijngaarden overdekte basaltheuvels; oude vulkanische bergen

Tapolca ligt op 14 km van het Balatonmeer, 28 km ten noordoosten van Keszthely en 11 km ten noorden van Badacsony

Tapolca heeft 15.582 inwoners in 6.923 huizen, op een oppervlakte van 6.345 ha. (2015). In het stadje vindt u enkele mooie stukjes met oude huizen, maar ook staat er betonbouw uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

In het midden van de stad ontspringt er een warmwaterbron. In het stadje tref  je verder een oude burcht ruïne en een schoolmuseum aan die de moeite van een bezoek waard zijn.

Ondergronds grottenstelsel De belangrijkste bezienswaardigheid is het ondergrondse grottenstelsel, de Tavasbarlang (Tavas grot). Deze onderaardse gangen werden in 1902 ontdekt en zijn inmiddels onderdeel van het Balaton Hoogland Nationale park. De bodem is bedekt met water en er heerst een constante temperatuur van 19° C. Het ondergrondse klimaat schijnt een gunstige uitwerking op mensen met ademhalingsmoeilijkheden te hebben.

Dagen van Tapolca Tapolca heeft een rijk openlucht programma in het midden van augustus. Gedurende de Dagen van Tapolca kan men kennis maken met de cultuur van de bewoners van het Tapolca Bassin en hun traditiegetrouwe folklore programma’s. Ook kan men deelnemen aan sportgebeurtenissen. Informatie via e-mail: tapolca@tourinform.hu

Informatie samengesteld met bijdragen van Irma van Zijp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *