Balatonfüred

Plaatsen > Balatonfured

Balatonfüred is de oudste en meest prestigieuze vakantiebestemming van het Balatonmeer. Het staat internationaal bekend als kuuroord en er heerst een aangenaam en zacht klimaat. In het noorden wordt de stad omsloten door een bergketen en in het zuiden gaat ze over in het schiereiland Tihany dat zich uitstrekt in het meer en zo een brede baai vormt. Ideale plaats voor watersportvakanties (surfen, zeilen). De stad telt 12.000 inwoners. Balatonfüred is een modern vakantiecentrum met talrijke restaurants en verschillende sport- en ontspanningsmogelijkheden.

Het zeilseizoen start in mei en dat wordt uitgereid gevierd in Balatonfüred, net als het Anna Bal eind juli. Dankzij deze twee tradities wordt Balatonfüred over het algemeen als hoofdstad van het Balaton gezien. 

De werven van Balatonfüred maken schepen en zeilboten die in het zomerseizoen erg populair zijn. Midden vorige eeuw was het hier in Balatonfüred dat de eerste zomerhuisjes gebouwd werden die later gevolgd werden door mooie luxe hotels. Het dorp ontvangt jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers. In de turbulente zomerperiode zijn het park en de boulevard langs het water rustpunten waar je na een middagje verpozen in de drukke winkelstraten of op de drukke markt tot rust kunt komen. In de avond kunt u er langs de boulevard wandelen en genieten van de 100-jarige lindebomen welke hun heerlijke geuren verspreiden.

De classicistische Ronde Kerk (Kerk Templom) werd tussen 1841 en 1846 gebouwd naar een ontwerp van Antal Frumann uit Györ.

 

Balatonfüred is een traditionele plaats waar de heetwaterbronnen met de bijbehorende drinkkuur in vroeger tijden meer mensen trok dan het Balatonmeer. Sinds 1772 worden de reeds bij de Romeinen bekende zuurstofhoudende minerale bronnen gebruikt, die lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten waren voor de stad. Men noemt Baltonfüred ook als het ‘Mekka van de hartpatiënten”. Tegenwoordig bevindt zich bij de bekende geneeskrachtige, koolzuurhoudende bron een hartkliniek. Behalve de vele badgasten komen nog duizenden mensen hier genezing zoeken. Voor het sanatorium voor hartpatiënten staat de klassieke drinkhal van de Kossuth-bron.

Zowel Balatonfüred als het naastgelegen Csopak zijn bekend vanwege olaszrizling, een lekkere witte wijn. Op onze wijnpagina leest u hier meer over.

Er is verder een museum, ter nagedachtenis aan Mór Jókai (1825-1904).Deze vrijheids-

strijder/schrijver is een van de meest gelezen Hongaarse auteurs.

Anna-balDit beroemde evenement van de “Balatonzomer” heeft altijd een grote belangstelling gekend. Haar tradities stammen uit de tijd van de reformatie, wat de meest „bloeiende” periode was in de Hongaarse geschiedenis. Toen, in 1825 organiseerde men het eerste Anna-bal in Balatonfüred, ter ere van de dochter van het huis Horváth. Op de zondagochtend na het bal, wordt de “beauty van het bal” samen met haar hofdames, in koetsjes door huzaren door de stad gereden. In die dagen bieden de openluchtmanifestaties, de culturele programma’s, de straatmuziek en de concerten een aangename afwisseling voor het publiek. Het Anna-bal blijft, want jaarlijks brengt het extra kleur in het leven van de stad en zijn bezoekers. Informatie via e-mail: balatonfured@tourinform.hu. Overigens kunt u overnachten in het Annabella huis waar jaarlijks het Anna-bal gehouden wordt. Er zijn 390 kamers. Het is echter vrij prijzig.

Overzwemmen van de baai

Eén van de pittoreske baaien van het Balaton meer is tussen Fured en Tihany waar men de 3,6 kilometer wijde baai jaarlijks, begin augustus, georganiseerd overzwemt. Hierbij wordt men niet alleen een sportbelevenis rijker als men vanuit Balatonfüred het stadje Tihany bereikt, maar ook het prachtige panorama en de zachte golven van het meer vormen een onvergetelijke ervaring voor elke deelnemer. Informatie: www.marathon.hu

Wijnweken

Balatonfüred is de „Internationale Stad van Druiven en Wijn”. (Zie ook onze wijnpagina) Op de beroemde Tagore promenade wordt elk jaar in augustus het grootste festijn van de Balatonfüred-Csopak georganiseerd, waarbij wijnbouwers in sfeervolle tenten het publiek wachten met smaakvolle wijnen. Gedurende het 2 weken durende evenement treden er volksensembles uit binnen- en buitenland op het toneel van de havendam op. Op de slotdag is er een feestprogramma voor de hele dag, dat ‘s avonds wordt afgesloten met vuurwerk. Informatie via e-mail: balatonfured@tourinform.hu

UitstapjeVergeet zeker de heuvels nabij het binnenmeer (Belsôtò) niet, een prachtige romantische plek met unieke panaroma’s. Wandel vanuit Balatonfüred de heuvels in richting Balatonszôlös, probeer na een tijd de hoofdweg te verlaten en op de paden tussen de wijngaarden te lopen, en vergeet op open plekken niet achterom te zien, je kijkt dan uit over het schiereiland en het achter u liggende Balaton.

Verblijf De Füred camping.  Prachtige camping, zeer groot (meer dan 1000 plaatsen) met werkelijk alle accommodatie erop (restaurants, snackbars, strand aan het meer, waterski, tal van andere sportfaciliteiten, zeer mooi zwembad, kapper, …) Werkelijk alles is aanwezig op de camping en ze geeft een goed onderhouden en verzorgde indruk.  Een absolute aanrader voor gezinnen.  Vlak over de camping beginnen de ‘heuvels van Balatonfured’.  Als je de moeite doet om de straat die recht over de camping begint op te klimmen dan kom je aan de rechterkant 2 csarda’s tegen.  Dit zijn werkelijk klasse restaurants waar live muziek (vooral viool) gespeeld wordt. Reserveer uw plaats op Camping Balatonfüred 

Restaurants Aranykorona étteremEenvoudige kost en een sfeervolle omgeving in de oude stad. Kossuth Lajos utca 11, tel. 87-343916

Stefánia Vitorlás étterem

Direct aan het meer. ’s Zomers in de avond live muziek en amusement. Gerechten van de grill. Tagore sétány 1, tel. 87-343407

Plaatsen in de directe omgeving van Balatonfured:Alsóörs ±9 km; Aszófő ±7 km; Balatonszőlős ±7 km; Balatonudvari ±12 km; Csopak ±4 km; Felsőörs ±10 km; Hidegkút ±9 km; Lovas ±8 km; Örvényes ±10 km; Paloznak ±6 km; Pécsely ±11 km; Szántód ±12 km; Szántódpuszta (Szántód) ±12 km; Tihany ±7 km; Tótvázsony ±12 km; Veszprémfajsz ±11 km; Zamárdi ±12 km.

Pagina samengesteld met onder andere informatie van Peter Schellekens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *