Székesfehérvár

Plaatsen > Székesfehérvár

Székesfehérvár,  stad in Hongarije, hoofdstad van de provincie Fejér, aan de Sárníz, met 110.000 inwoners. Handelscentrum en belangrijk verkeersknooppunt (spoorlijnen); bisschopszetel. De industrie omvat onder meer spoorwegwerkplaatsen, bouw van autobussen en aluminium-, elektrotechnische, levensmiddelen- en andere lichte industrie.

Székesfehérvár is de plaats waar Árpád, de leider van de Magyaarse stammen die in deze streek arriveerden in de 10de eeuw, zich vestigden. Gedurende enkele honderden jaren was de basiliek die hier gezet werd door koning István, de plaats waar de kroning van de Hongaarse koningen plaatsvond. De Turken vernielden de basiliek tijdens de Turkse overheersing, maar de funderingen zijn nog steeds te bezichtigen in de ruïnetuin.

István Királymuseum (1873; o.m. Romeinse vondsten). Het gebied rond de ruïnes van de 11de-eeuwse basiliek, begraafplaats (tot 1540) van vele Hongaarse koningen, is ingericht als openluchtmuseum met een lapidarium. De stad bezit enkele fraaie, 18de-eeuwse gebouwen, w.o. de domkerk, het raadhuis, het bisschoppelijk paleis en een cisterciënzer- en een franciscanenklooster; gotische St.-Annakapel (1470).

Székesfehérvár werd door de Romeinen als Alba Regia gesticht.

Na de verovering door de Turken (1543) begon een periode van verval, die culmineerde in de totale verwoesting van de stad bij hun vertrek in 1688. In de 18de eeuw brak opnieuw een bloeiperiode aan. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad opnieuw verwoest.

Een stukje Hongaars natuurschoon vlakbij Székesfehérvàr dat slechts enkele ingewijden kennen: neem de bus naar Szabadbattyàn (vlakbij, richting zuidwest). Het dorp is op zich oninteressant. Neem als einddoel Tàc op ca. 6 km, bekend vanwege de Romeinse site Gorsium. Tegenwoordig nog altijd een fascinerende archeologische site , 10 kilometer ten zuiden van Székesfehérvár. Hier lag de Romeinse nederzetting van Gorsium, die drie eeuwen lang floreerde en waar een prachtig paleis stond, een amfitheater en een begraafplaats. In de zomer worden hier evenementen georganiseerd.

Even voorbij de snelweg M7 die je route van Szabadbattyàn naar Tàc kruist verlaat je de weg en loopt door de velden naar het noordoosten. Je komt uiteindelijk in een legelô-gebied, land dat onvruchtbaar is en ’s winters doorweekt is van het water, de enige mogelijke landbouw is daar grasland. Uiteindelijk kom je na ongeveer een half uur bij de Màlomcsatorna, eigenlijk twee parallel lopende beken die niet zo fraai zijn want het zijn eigenlijk open riolen. Maar als je rechts afdraait en parallel ermee loopt (richting Tàc) wisselt de legelô zich af met boomzones en visvijvers met rietkragen. Daar houdt zich een indrukwekkende flora op, als je er bij schemer in alle stilte een uurtje doorbrengt zie je zeker damherten, reeën, vossen en allerlei roofvogels. Het is dan ook niet te verwonderen dat wildgerechten er deel uitmaken van het feestmenu bij de lokale bevolking.

Lees ook de restaurantreview van de Irish Pub “The flying cat” Vörösmarty tér 1 in Székesfehérvár. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *