Fertod

Dat vooral roomse landen een ‘Versailles’ bouwden, vindt zijn oorzaak in het feit dat de Europese koningshuizen tot de val van het Heilige Roomse Rijk bleven volharden in het droit divin, het goddelijk recht om te regeren. De Hongaarse adel, rijk geworden tijdens de strijd tegen de Turken, voelde zich duidelijk stiefkind binnen de Oostenrijks- Hongaarse dubbelmonarchie en zinde op een eigen machtssymbool in de vorm van een impressief paleis halverwege Wenen en Budapest. De keuze viel op Fértöd.

  

Slot Esterhazy Fertod

Zover de politieke situatie het toe liet begon men te bouwen met het vorstelijke Slot Esterhazy in 1764. Vanaf het gereedkomen van het paleis in 1766 tot aan de dood van de Hongaarse prins Fényes Miklos Esterhazy in 1790, heeft het paleis Esterhazy gestaan voor grandeur en voor praal en luister. Tegenwoordig heeft het vooral een culturele functie, met regelmaat worden er in de zomermaanden concerten gegeven. Vooral de Jozef Haydn – concerten worden druk bezocht.

 Adres: Joseph Haydn ut 2, Tel: 00399/370971, 370-120. Openingstijden: 16 april – 15 oktober: 9 – 15 uur. 16 oktober tot 16 april 9- 16 uur. Op maandag gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *