Holloko

Plaatsen > Holloko

Hollókö is een klein dorp met slechts 450 inwoners van het Palóc volk. Dit dorp is na een grote brand in het begin van deze eeuw herbouwd in de originele en traditionele stijl. De UNESCO heeft dit dorp in 1987 op de lijst van Werelderfgoederen gezet. Het Palootsendorp Hollókõ in het heuvelland van Csérhát geldt als een van de mooiste Hongaarse nederzettingen en werd in 1988 door de Unesco tot erfdeel van de wereldcultuur uitgeroepen.

Typisch zijn de tegen de heuvel aangebouwde huizen met afgeplatte walmdaken en uit hout gesneden koekoeken. Het centrum van dit levende museumdorp, dat bestaat uit 58 panden en een kerk met witgeschilderde muren, is sinds de reconstructie na de brand van 1908 niet veranderd. In het dorp ziet u de mooie witte huizen met vooruitstekende daken en houtsnijwerk versierde portieken. In het centrum staat de kerk met houten toren uit de 15e eeuw. In het restaurant met authentieke meubels kunt u heerlijke streekgerechten eten.

Dit ongerepte oude dorpje in de bergen van Noord-Hongarije met zijn volkshuizen in oude stijl is een levend museum: vrouwen lopen er nog in de oorspronkelijke klederdracht. Ze demonstreren hun handwerkkunst (volksweefkunst, vlechten, borduren enz) voor toeristen, en ze zingen en dansen, zoals dat 200 jaar geleden ging en u kunt van hen leren, hoe een echte strudel gemaakt wordt. Op hoogtijdagen, bijvoorbeeld met Pasen, dragen de meisjes en de vrouwen van het dorp de volksklederdracht van Hollókõ.

Aan de rand van het dorp staat op de steile rotsen een imposante burchtruïne uit de 13e eeuw.

Ook de expositieruimten van de Kossuth-Lajosstraat doen denken aan de negentiende eeuw: in het postmuseum (nr. 80) zijn kleding en wapens van postbodes van 200 jaar geleden te zien en in het weefhuis (nr 94) de werktuigen van mensen die stoffen vervaardigden. In de vitrines van de expositieruimte van het Nationaal Park Bükk worden gesteenten van het Cserhát-gebergte, fossielen en archeologische vondsten bewaard. In het dorpsmuseum (nr. 82) krijgt u een beeld van hoe drie generaties samenleefden.

Een aantal huizen is als vakantiewoning ingericht. Boven het dorp bevindt zich de burcht uit de dertiende eeuw vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over het dorpje en de omgeving.

In de zomer wordt het Palóc Folklorefestival gehouden waar u dan de schitterende klederdracht kunt bewonderen en de handgesponnen en geweven borduurwerken.

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *