Horpács

Plaatsen > Horpács 

Hoewel Horpács vandaag de dag een kleine plaats is behoort het tot de oudste nederzettingen van Hongarije. Het wordt reeds vanaf de 13e eeuw genoemd in de Hongaarse archieven. De inwoners door de tijden heen waren boeren die altijd onder een landheer gewerkt hebben.

De ligging van Horpács is erg prettig. In de omgeving voel je je snel thuis. Toen Hongarije door het Turkse leger bezet werd in de 18e eeuw werd er dichtbij Horpács een belangrijke veldslag geleverd in Drégely, een heuvel in het Börzsöny gebergte. De ruines van het kasteel kunnen  dagelijks bezocht worden.

De reden waarom Horpács bekend is in heel Hongarije is de bekende schrijver Kálmán Mikszáth. Hij kocht een landgoed in Horpács en vestigde zich daar in het begin van de 20e eeuw. Hij observeerde het dagelijks leven van de boeren in het dorp en gebruikte zijn observaties in zijn bekende boeken. Zijn voormalige behuizing is vandaag de dag een museum welke geopend is voor bezoekers.

De kerk van Horpács is gebouwd in de 18e eeuw op een van de toppen van de heuvels in Horpács. De kerk is klein, maar erg mooi. 

Momenteel bestaat Horpács  uit 4 straten met in totaal 280 inwoners. De mannen werken over het algemeen als handwerkslieden in de hoofdstad Boedapest. De vrouwen zorgen voor de boerderijen.

Horpács is geen plaats om te bezoeken omdat er zoveel te zien is voor toeristen. De reden om er heen te gaan is het feit dat Horpács dicht bij Boedapest ligt, midden in de natuur en in de Donau bocht.

U dient er rekening mee te houden dat u voornamelijk zelf voor uw eten, drinken en dergelijke dient te zorgen. Er is in Horpács een kleine dorpswinkeltje gevestigd maar voor echte boodschappen moet u naar een van de dorpen in de omgeving. Er is geen restaurant of café in Horpács  gevestigd maar u kunt met een gerust hart de dorpsbewoners om hulp vragen als u iets vergeten bent te kopen in de supermarkt, zij staan altijd voor u klaar. Horpács is een plaats waar je het nieuws pas verneemt als je geruime tijd in de smederij bent geweest. U dient er wel rekening mee te houden dat nagenoeg niemand in Horpács vreemde talen spreekt, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. 

Kort samengevat: Het verblijf in Horpács  is een uitdaging voor de verwende Nederlandse en Vlaamse toerist: Back to Basics.

Deze pagina is tot stand gekomen met hulp van Komáromy, Andrea woonachtig in Horpács.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *