Jósvafö

Jósvafö is een klein bergdorp in de provincie Borsod-Abaúj-Zemplén. Het dorp heeft 229 inwoners in 175 huizen op een oppervlakte van 2.154 ha. (2015)

Jósvafő is een beschermd nederzetting in een vallei omgeven door rotsachtige heuvels en rivieren als de Josva, Kecso, Kajtaand en Tohonya. De natuurlijke schoonheid, het traditionele boerenleven en de alomtegenwoordige geluid van stromend water geven een zeer bijzondere sfeer en de lokale ambachtelijke bedrijven geven het een geheel eigen charme.

Er zijn o.a. een kerk, twee kruidenierswinkeltjes, twee restaurants, een manege, twee musea en een postkantoor.

In het dorp Jósvafö is een (kunstmatig gemaakte) toegang tot de Baradia grot.

De kerk van Jósvafö
Het kerkje staat hoog op een heuvel boven het dorp, omringd door een stevige, eeuwenoude muur begroeid met varens en mos. Deze muur is gebouwd als versterking die bescherming moest bieden aan de dorpelingen in tijden van gevaar. Als u binnekomt ziet u de preekstoel tegenover de ingang, bekroond met een kleurig beschilderd klankbord in de vorm van een kroon. Links en rechts zijn aparte mannen- en vrouwenafdelingen. De bankjes zijn met bloemmotieven beschilderd, net als het houten plafond.

Dorpsmuseum van Jósvafő.
Het dorps museum in Jósvafő bevat een groot aantal gereedschappen en kunstvoorwerpen uit het begin van de 20e eeuw. U kunt ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de exploratie van de rijkdom van de grotten in de regio. Er is ene klein podium voor uitvoerende kunstenaars in de hooizolder, landbouwmachines worden tentoongesteld in de tuin en een tentoonstelling van handwerk gereedschap in de stal.

Baradla Gallery Jósvafő
De druipsteen kolommen en de flora en fauna van de karst regio nodigen uit om op doek te zetten. En als ze eenmaal zijn geschilderd, moeten ze worden tentoongesteld. De Baradla Gallery is de thuisbasis van een selectie van schilderijen geïnspireerd door de natuurlijke regio.

Manege / kennis centrum Jósvafő Hier in de manege van Jósvafő, kunt u kennismaken met een kleine kudde Hucul paarden, verwant aan het Euraziatische wild paard. U kunt hier ponyrijden, rijden met paard en wagen en in de winter, zelfs sleeën. Het grootste deel van de kudde, de enige die in Hongarije gehouden wordt als een beschermde diersoort, lopen vrij rond langs de paden van Jósvafő naar Tohonya-Kuriszla.

Omgeving Het dorp Jósvafö ligt midden in een natuurpark, een prachtig wandelgebied, waar kristalhelder water uit de grotten stroomt, een grote verscheidenheid is aan planten en dieren, waar je de stilte nog kan horen,…

Rákóczi Cave (Bódvarákó) Deze prachtige grot, in de Esztramos Hill 20 kilometer van Jósvafő en niet ver van de rivier de Bódva, prikkelt de verbeelding van de bezoekers met fascinerende formaties, prachtige kleuren en grot parels. Het kristalheldere, spiegelende meer mag u niet te missen. De grot is toegankelijk via een kunstmatige opening en een reeks van ijzeren trappen en bruggen. De tour duurt ongeveer een uur en is 800 meter lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *