Kalocsa

Plaatsen > Kalocsa

Kalocsa is een stad met ca. 19.000 inwoners. Kalocsa ligt op een plateau op de linkeroever van de rivier de Donau en staat bekend als het centrum van de paprika regio. Daarnaast treft u in Kalocsa ook een kleurrijke folklore kunst aan met in het bijzonder de borduurwerken en de wijze waarop mensen de muren van hun woning hebben beschilderd. In Kalocsa werd in de 11e eeuw door Koning Stefan I de zetel van de aartsbisschop gesticht, de eerste aartsbisschop, luisterend naar de naam Astrik, bracht voor de Koning een geschenkje mee: een kroon geschonken door de Paus: de beroemde Hongaarse Stephanuskroon.

 

Opgravingen hebben geleerd dat de later door de Turken verwoeste kathedraal niet de oorspronkelijke, door István gestichte kerk betrof. Er moet minstens tweemaal eerder een volledige herbouw hebben plaatsgevonden. De huidige kathedraal kwam tot stand tussen 1735 en 1770, waarschijnlijk naar ontwerp van Mayerhoffer.

 

Het grotendeels 18de-eeuwse interieur is helder maar niet echt indrukwekkend; in de crypte zijn mid­deleeuwse graftomben tevoorschijn gekomen. Bij de kerk staat het iets later gebouwde bisschoppelijk paleis, dat niet vrij toegankelijk is. Een groot deel van de interieurversiering bestaat uit werken van Maulbertsch, en is wel te bezichtigen tijdens rondleidingen. Het orgel van de domkerk (Szentháromság tér 1), die in Italiaanse barokstijl is gebouwd, is meerdere malen door Franz Liszt bespeeld. Van de kunstschatten in de schatkamer van de kathedraal is het meest interessant de torso van de Heilige Stefanus, de stichter van het aartsbisdom Kalocsa (1009).

 

De rijke bibliotheek bevat een collectie met vele codices, wel 500 wiegendrukken en een bijbel met aantekeningen door Luther zelf.

 

Kalocsa beleefde een bloeiperiode waaraan een abrupt einde kwam toen de Turken in 1529 burcht, stad en kathedraal verwoestten. Het Kalocsa van na de Turkse periode werd een florerend marktstadje waar vooral de pittige paprika’s uit de 38 dorpen van het diocees gretig aftrek vonden. Hier staat dan ook het enige paprikamuseum ter wereld (Szent István király utca 6; open: mei-okt. dagelijks 10-18 u.).

 

Behalve marktplaats is Kalocsa (20.000 inw.) een opkomend industriestadje. De oude huisvlijt is echter niet verloren gegaan. Kalocsa is vooral bekend om zijn met de hand vervaardigd porselein en geëxporteerd naar vele landen in de wereld. Ook met de hand gemaakte zijde wordt hier vervaardigt en verkocht. Er worden nog altijd prachtige klederdrachten vervaardigd, vroeger vrijwel helemaal wit, nu met bonte kleuren verfraaid. Voornaamste afnemers zijn de toeristen die vanuit Boedapest en de badplaatsen aan het Balaton dagexcursies naar de ateliers van Kalocsa maken. Het mooiste borduurwerk en textiel wordt bewaard in het tweehonderd jaar oude Folklorehuis (Tompa Mihály u. 7)

 

Het Károly Viski Museum (Szent István király út 25) heeft een uitgebreide collectie op het gebied van folklore, lokale geschiedenis, mineralen, munten en edelstenen. In het Miklós Schöffer Museum (Szent István király út 76) staan bijna vijftig voorwerpen opgesteld afkomstig van Schöffer, een pionier op het gebied van cybernetisch geluid en lichtgevoelige ruimtelijke vormen. Een museum voor moderne kunst (Hunyadi János u. 2) toont kunstwerken van hedendaagse schilders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *