Monostorapáti

Plaatsen > Monostorapáti

Monostorapáti ligt in het dal van de Eger beek. De naam heeft het van de Benediktijner-abdij gekregen, wiens ruines aan de rand van het dorp te zien zijn.

In 1117 werd het klooster door Atyusz opgericht. Eerst had het dorp nog de naam Almád, in 1468 werd het Monostorapáthy genoemd. In 1477 heeft het al stadsrechten gekregen.

In de tijd van Ulászló de II-de heeft het klooster haar betekenis verloren. In 1540 hebben de laatste monniken het ontvolkte klooster definitief verlaten.

Monostorapáti heeft veel onder de Turkse heerschappij geleden, bijzonder tijdens de bezetting van Vászony en Hegyesd. Na de verdrijving van de Turken kwam het in kerkelijk bezit. In de 18-de eeuw werd het een plaats met de schaapherders van het Bakony gebergte en bosarbeiders. De oprichter was in 1715 de bisschop van Veszprém. De bevolking heeft met oogsten en dorsen samengewerkt om te overleven.

In het dorp zijn 3 restaurants en ook 3 levensmiddelenwinkels, Apotheken, bakkerijen en privé-onderkomens.

De allerbelangrijkste bezienswaardigheden zijn: de katholieke kerk uit 1759, het dorpsmuseum waar de plaatselijke collectie te zien is, en de kloosterruïnes  van het Benedictijner klooster.

Het aantal inwoners is 1192.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *