Obanya

Plaatsen > Obanya

Óbánya ligt 26 km ten noordoosten van de stad Pécs (de in grootte vijfde stad van Hongarije). Weliswaar ontdekken steeds meer toeristen deze favoriete vakantiebestemming in het Mecsek-gebied, maar er is ruimte genoeg. De bijna 170 zielen tellende kleine gemeente Óbánya ligt in het dal, dat van Mecseknádasd naar Kisújbánya loopt. De natuur is er nog ongerept en dat blijft ook zo omdat ‘de Mecsek’ reeds vele jaren tot beschermd natuurgebied is verklaard.

Óbánya ligt aan de oostkant van dit gebied, omgeven door prachtige bossen, in een schitterend smal dal. Het dorp heeft een bijzondere sfeer. Evenwijdig aan het weggetje naar Óbánya stroomt een heldere beek, de zogenaamde ‘oude beek’. Links, en dan weer rechts van de weg. De huizen staan aan weerszijden van enige straat – de Fõ utca  – vaak oud maar fraai. Meestal hebben de boerenhuizen een deel en een hof, die met een in de berg gebouwde (wijn)kelder eindigt.

Geschat wordt dat het dorp per jaar 50.000 bezoekers ontvangt. Elke Hongaar is er wel eens geweest. Waarschijnlijk in zijn / haar jeugd toen ze met de schoolklas een paar dagen in de bossen van de Mecsek hebben rondgezworven. Ze hebben toen vast wel een onderkomen gevonden in één van de 7 “táborházak”. Dat gebeurt nu nog steeds. Als het schooljaar begint en eindigt is het hoogseizoen en komen er elke dag wel een paar bussen met kinderen.

In het jaar 1992 heeft Óbánya – als eerste van alle Hongaarse gemeenten – de z.g. ‘Kósa Károly-prijs gewonnen. De Duitse ‘Lezersvereiniging Óbánya’ heeft een meerjarige traditie en waakt over de geschiedenis en de tradities van het dorp. In het gebouw van de Lezersvereniging (Fõ u. 70) bevindt zich een tentoonstelling van oude gebruiksvoorwerpen. Men kan er kleding, foto’s, documenten uit vroeger tijden bekijken. Ook worden er producten uit de lange pottenbakkersgeschiedenis van Óbánya ten toon gesteld.

Als men een karakteristiek kado zoekt loopt men eenvoudig de pottenbakkerij binnen. Hier worden smaakvolle gebruiks- en siervoorwerpen aangeboden. Tegenwoordig wordt het pottenbakken door meerdere bewoners uitgeoefend. In de werkplaatsen van József Teimel en István Keszler wordt nog op ambachtelijke wijze keramiek vervaardigd. Op andere plaatsen wordt met moderne technieken gewerkt. Andere souvenirs die u herinneren aan uw bezoek aan Óbánya vindt u in ‘Souvenirshop Óbánya’ in het centrum van het dorp. Hier vindt u een uitgebreid assortiment aan souvenirs en geschenken.

In het dorp kunt u uit verschillende logiesmogelijkheden kiezen: Pension, vakantiehuizen, camping of kamers met ontbijt. Er is een restaurant en er zijn excursieprogramma’s. Dicht bijeen bevinden zich een winkel voor de dagelijkse boodschappen, de souvenirshop, de bushalte, de brievenbus en het  plaatselijke café.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *