Sárvár

Sarvar

Sarvar

Sárvár (letterlijk “modderfort”), is een plaatsje aan de rand van west Hongarije langs weg 84 van Sopron naar het Balaton. Het ligt aan de westelijke oever van de rivier Raba.

Ondanks de kleine bevolking van de stad, is Sárvár een zeer populaire bestemming in Hongarije. De stad is de thuisbasis van een kasteel en een museum waar het eerste boek dat ooit in het land is gepubliceerd, is gemaakt.

Sárvár is een populair vakantieoord al sinds de Romeinen. In de middeleeuwen werd het dorp genoemd naar het aardewerk dat hier gemaakt werd. Het dorp zelf is gesticht ten tijde van de verovering van het karpatisch bekken door de Magyaren.

De periode tussen 1830 en 1870 was een bloeiperiode voor Sárvár. Een zeer groot aantal gebouwen is ontworpen door de architect Sámuel Geschrey.

Het ligt in een mooie omgeving met het  Nadasky kasteel, voorheen de residentie van Koning Ludvig III die hier in 1921 zijn laatste adem uitblies. In het inmiddels gerestaureerde kasteel is momenteel het Ferenc Nadasdy Museum gevestigd. Daar vindt u een overzicht van de geschiedenis van Sarvar vanaf de middeleeuwen tot op het heden.

Naast het kasteel zijn twee kerken het bezoeken waard: de evangelische kerk met haar neoklassieke architectuur en de Romaanse Evangelische kerk van St. Mark.In het dorp vindt u een groot aantal ontspanningmogelijkheden zoals paardrijden, tennis en fietsen.

In het dorp is een thermal-bad met twee baden. Het eerste bad bevat Natriumchloride en waterstofcarbonaat. Het tweede bad bevat koolzuurhoudend water met Jodium, Broom, en Fluor.

De stad kent vele kunstevenementen zoals de dagen van epische poëzie, een internationaal folklore- en blaasfestival, cref-beurzen, Mid-Summer Night, Hussar Parade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *