Szolnok

 

Szolnok is ontstaan aan de voet van een burcht, die al in de 11de eeuw het koninklijk bestuur in deze regio vertegenwoordigde. De burcht lag aan de monding van de Zagyva, ongeveer op de plek waar nu het Damjanich-monument (1912) staat. Damjanich was een strijder uit de revolutie van 1848-49. Net als op het Kossuth-monument in Cegléd wordt het Hongaarse volk hier gesymboliseerd door een oude man.

Een schamele rest van de trotse burcht van weleer staat in de tuin van de kunstenaarskolonie achter het standbeeld.

Tegenover het Damjanich-monument, in de oude wijk Tabán, staan twee imposante woonblokken uit de Stalintijd. Een plaquette uit 1953 herinnert aan de inname van de intussen dus verdwenen burcht door de ‘kurucok’ in september 1703. De ‘kurucok’ waren Hongaarse boeren die de vorst van Erdély, Ferenc Rákóczi, in zijn strijd tegen de Habsburgers steunden. 

Pas in de 19de eeuw kwam Szolnok echt tot ontwikkeling. De handel, de regulering van de Tisza en de aanleg van de spoorlijn die de stad met de hoofdstad verbond, droegen bij tot zijn ontwikkeling en bloei. Het 19de eeuwse Szolnok vindt u in de Sóház utca en het vervolg ervan, de Templom út, die vlak langs de Tisza lopen. Hier staan de kerken, de synagoge en ook het hotel annex kuurbad. 

De synagoge is een werk van Lipót Baumhorn uit 1898. De naast de synagoge gelegen bioscoop was vroeger de wintergebedsruimte. Tegenover de synagoge staat een stel begin-19de-eeuwse woonhuizen zonder verdieping. Iets bijzonders is het kleine classicistische pand aan de Mártirok útja 1, het vervolg van de Templom út.

De katholieke kerk dateert uit het begin van de 18de eeuw en werd gebouwd als franciscanerkerk.

Als u het hotel voorbij loopt en linksaf gaat, komt u in de F. Bede Lajos utca. Op de nummers 1-5 staan drie woonhuizen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, die elk een eigen variant van de stijl van die tijd vertegenwoordigen. 

Net als elders op het Europese vasteland was ook in Hongarije het classicisme de bouwstijl geweest van de eerste helft van de 19de eeuw. In Hongarije is dat de “periode van de hervormingen”, zoals het in de geschiedenisboekjes heet, het voorspel van de opstand van 1848. 

De ligging aan de Tisza, de recreatie- en ontspanningscentra de thermale baden en het rijke culturele leven van de stad hebben grote aantrekkingskracht.

Het College van Szolnok is in Hongarije de enige economische hogeschool die niet in de hoofdstad gevestigd is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *