Cegléd

Plaatsinformatie > Cegléd

Cegléd: bloemen, beelden en baden

Deze kruising van wegen in de Hongaarse vlakte heeft al zeker 800 jaar een naam. Cegléd wordt voor het eerst in 1290 in een oorkonde vernoemd. Honderd jaar later heette de plaats officieel een marktstadje. Dit oord werd echter veel eerder bewoond, getuige de vondst van talloze graven uit de bronstijd.

Vandaag de dag is Cegléd op 70 km ten zuidoosten van Budapest met 44.000 inwoners een gezellige provinciestad en nog steeds een kruispunt van wegen voor het treinverkeer, maar ook voor de lokale fruit- en wijnteelt. De bouw van de spoorweg tussen Pest en Szolnok in 1847 betekende veel voor de ontwikkeling van de stad. Cegléd oefent een belangrijke regionale functie uit op het gebied van onderwijs en sport. Het klimaat is typisch voor het Karpatenbekken met een gemiddelde van 2100 – 2200 zonuren per jaar. De gemiddelde jaartemperatuur ligt om en nabij 10 – 11 C°.

Tot in de 18de eeuw werd Cegléd omgeven door een haag bij wijze van stadsmuur. Vijf poorten gaven toegang tot de stad. De naam is hoogstwaarschijnlijk ontleend aan het woord cigle (cegle), een lokale wilgensoort. De hagen zijn verdwenen, maar de historie doet zich nog steeds gelden. Cegléd koestert haar monumentale gezicht. Het huidige stadsgezicht harmonieert historie met renovatie. Standbeelden getuigen van Cegléds rol in de Hongaarse geschiedenis.

Zo preekte György Dózsa in 1514 de kruisvaart tegen de Turken op het marktplein (nu het Kossuthplein) tegenover een 40 duizend man sterk boerenleger. Hij zou echter niet tegen de Turken, maar tegen de landadel ten strijde trekken. De Turken hebben Cegléd in 1526 overigens wel in brand gestoken. Later zou het een sultansstad worden, hetgeen zo zijn voordelen had.

Een standbeeld van de Hongaarse vrijheidsstrijder en politicus Lajos Kossuth staat voor het in Budapest, maar ook in Cegléd in het midden van het Plein van de Vrijheid (Szabadság tér). Hier begon Kossuth zijn wervingscampagne voor rekruten voor de onafhankelijkheidsoorlog tegen Oostenrijk in september 1848. Na zijn toespraak schaarden duizenden burgers zich onder de vlag van de strijd voor Hongaarse onafhankelijkheid, overigens niet met onmiddellijk succes…. . De nalatenschap van deze grote staatsman is ondergebracht in de tweeduizend items tellende collectie van het Kossuth Museum (Múzeum u. 5).

Op het Plein van de Vrijheid staat tevens de grootste gereformeerde kerk van Centraal-Europa uit 1835 in classicistische stijl. Het stadhuis (eclectische stijl) werd gebouwd tussen 1891-1893, de neo-gothische evangelische kerk stamt uit 1896.

In Cegléd ben je echt wel wat tijd kwijt, als je er een monumentenwandeling maakt. Op het Kossuthplein staat de de in 1827 gewijde rooms-katholieke kerk in classicistische stijl. Vóór de kerk staat de drieëenheidszuil, daarachter het Dósza-standbeeld van Jozsef Somogyi.

Cegléd kent gezellige terrasjes en parken met fonteinen en beeldhouwwerken van lokale kunstenaars. Talrijke bloemperken sieren het aangezicht van vroeg in de lente tot laat in de herfst. In de Jugendstil-gebouwen van het Kossuthmuseum zijn etnografische, archeologische en andere tentoonstellingen te bewonderen

Cegléd herbergt verder het enige trommel- en drumstellenmuseum van Hongarije.

Een belangrijke trekpleister vormen de 14 thermale bronnen met water met een temperatuur van 30 – 68 C°. Het 62 C° warme water van de bron in het stadscentrum is rijk aan fluoride en jodide, en staat bekend om de geneeskrachtige werking.

Sinds enkele jaren is Cegléd een thermaal ontspanningscentrum rijk: Ceglédi Termál Fürdö. Dit moderne aquapark met verschillende binnen- en buitenbaden biedt ontspanning en vermaak voor het hele gezin en trekt toeristen uit binnen- en buitenland. Ceglédi Termál Fürdö biedt op een oppervlakte van 19.000 m2 een ruim aantal baden, therapeutische baden, openluchtzwembaden, een spectaculair fonteinbad, massagebaden en talloze mogelijkheden voor fysiotherapeutische behandeling. Een met bomen omgeven promenade nodigt tot wandelen uit. Er zijn speeltuinen, sportvelden en een roeivijver. Bezoek de site voor meer informatie. www.cegleditermal.hu 

Cegléd is op zich een verblijf waard, maar tevens de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Op zoek naar een leuke Camping in Cegléd ? Kijk eens op onze campingpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *