Tiszakeszi

Tiszakeszi is een plaats in de provincie Borsod-Abaúj-Zemplén.

Tiszakeszi heeft 2.689 inwoners (2011).

Tiszakeszi ligt in het noordelijke deel van de Grote Vlakte, in de uiterwaarden van de Tisza. Het dorp ligt op een overstromingsvrij terras aan de rechteroever van de rivier, in een bocht op 45 km van Miskolc, op 30 km van Tiszaújváros.

De eerste historische vermelding van de nederzetting is te vinden in de pauselijke documenten van 1332, maar opgravingen vinden dat de veroverende Hongaren zich ook in dit gebied vestigden. Direct na het bewind van koning Stephen, verschenen de monniken en in 1067 vestigde het Zasty klooster van St. Benedictus zich hier. Het monument van het klooster is nog steeds bewaard gebleven.

De andere kant van de rivier de Tisza kan worden bereikt met de veerboot, beheerd door de lokale overheid.

De werkgelegenheid van de bevolking wordt grotendeels geleverd door de lokale fabrieken (Ben-Ross Shoe Industry Ltd., Barben Ltd. , Tiszamenti Mgtsz), de lokale overheid en haar instellingen en ongeveer 80 kleine bedrijven. Veel mensen werken in nabijgelegen steden in Mezőcsát, Tiszaújváros, Miskolc.

De culturele monumenten van de nederzetting zijn onder meer het Huis van Cultuur, communale vieringen en herdenkingsfeesten worden gehouden in dit gebouw.

De grootste bezienswaardigheid van Tiszakeszi is de Tisza, waar u de mogelijkheid heeft om een actieve, maar rustige vrije tijd door te brengen. Langs de oevers van de Tisza is er de mogelijkheid om te vissen, paard te rijden, te fietsen en te varen.

IN het dorp vind u horecagelegenheden, cadeauwinkels, bloemisten, kappers en cosmetica winkels. Ook een pizzeria restaurant, een patisserie en een ijssalon vindt u in het dorp.