Vác in Hongarije

Plaatsen > Vác 

Vác is een duizend jaar oude bisschopsstad aan de oever van de Donau. De stad (33.858 inwoners), in centraal Hongarije, ligt aan de Donau. Het is een commercieel centrum met productie van textiel, schoenen, cement en gereedschap. het is tevens een populaire zomer bestemming voor de Hongaren uit Budapest. Vác dateert uit de Romeinse tijd. In 1008 werd het tot bisschopszetel uitgeroepen door koning Stefan. Er staat dan ook een mooie 18e eeuwse kathedraal.

In 1846 ‘raasde’ met een vaartje van 30 km/u de eerste trein van Pest naar Vác! Vác heeft als enige stad van Hongarije een triomfboog, de Stenen Poort, die in 1746 werd opgericht ter gelegenheid van het bezoek van de Habsburgse keizerin, Maria Theresia. 

Het Konstantin-plein wordt gedomineerd door de imposante kathedraal, een fraai exemplaar van Hongaars classicisme. Het bisschoppelijke paleis (Migazzi tér 1) stamt uit de achttiende eeuw. In de kloosterkerk van de Piaristen (Szentháromságplein) staat een bijzonder fraaie tabernakel. Het Március 15.-plein is een van de mooiste barokke pleinen van Hongarije, alle huizen op dit plein staan op de monumentenlijst. De ‘kerk van de witten’ (Március 15. plein 24) dankt zijn naam aan de witte pij van de dominicaner monniken. Het rijk versierde altaar is een meesterstuk van de rococo. De tentoonstelling Memento mori in de crypte brengt de begrafenissen van de zestiende tot de negentiende eeuw in beeld en is uniek voor Europa. 

De Griekse kerk (Március 15. plein 19) was ooit een gebedsruimte maar doet nu dienst als tentoonstellingszaal. Tal van voorwerpen uit de duizend jaar oude historie van de stad worden in het Hincz Gyula-museum (Káptalan u. 16) tentoongesteld en in de middeleeuwse kelder (Széchenyi u. 3) vindt u stenen resten van de stad. De brug over de Gombás-beek is een uniek voorbeeld van een in barokstijl uitgevoerde stenen brug met beelden.

De naam van de stad werd vroeger ook gespeld als Vacz of Vacs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *