Vargesztes

Várgesztes is een dorp op 70 km afstand van de hoofdstad Budapest aan de voet van het Vértes gebergte.

Het dorp staat bekend om zijn middeleeuwse Burcht ooit in het bezit van de familie Esterházy. De massieve burcht van Várgesztes werd in de 14de eeuw gebouwd en is vrij goed bewaard gebleven. Er zijn nu een toeristenhotel en een eenvoudig restaurant in gevestigd. Vanaf het dak heeft men – tegen betaling- een fraai uitzicht op het dorp. De burcht is niet altijd geopend.

De meeste van de 550 inwoners zijn van Duitse afkomst. De Swabische voorouders hebben zich in 1776 in het dorp gevestigd.

Midden in het dorp is de Rooms-Katholieke kerk en vlak hiernaast het Dorpshuis, met sporthal, congreszaal, school en kleuterschool.

Ook 1 km verwijderd van het dorp Várgesztes, het Vakantiepark Villapark Vargesztes, dat in 1996 gebouwd is op Nederlands initiatief en eigendom is van Nederlandse eigenaren. Het vakantiepark bestaat uit 125 ruime vrijstaande villa’s.

In de directe omgeving van Vargesztes, bijvoorbeeld in het Vertes gebergte, het natuurreservaat Vertes, maar ook iets verder weg, kunt u mooie wandelingen en/of fietstochten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *