Home > Recepten > Eau de la Reine d’Hongrie
Eau de la Reine d’Hongrie was de eerste (Europese) parfum op basis van alcohol.
Volgens de legende werd het voor het eerst gemaakt op bevel van een koningin van Hongarije. Aangenomen wordt dat de koningin in kwestie Elisabeth van Polen (1305-1380) was, hoewel de bijzonderheden van haar leven niet overeenkomen met die in de meest voorkomende legendes; het is echter (nog) onwaarschijnlijker dat de legende zou gaan over de heilige Elisabeth van Hongarije (1207-1231), die bovendien te vroeg leefde en geen koningin was. Bovendien werd de techniek van destillatie pas in Europa bekend werd tussen ongeveer 1150 en 1250. De enige plausibele verklaring, koningin Isabella (eind 13e eeuw), lijkt ook nog te vroeg om een sterke kandidaat te zijn.
De exacte datum van het ontstaan van Eau de la Reine d’Hongrie is verloren gegaan in de geschiedenis.
De oudste nog bestaande recepten spreken over het destilleren van verse rozemarijn (en eventueel tijm ) met sterke cognac , terwijl latere recepten lavendel , munt , salie , marjolein , Costus , oranjebloesem en citroen bevatten: In de stad Buda, in het koninkrijk Hongarije, is dit recept gevonden in het getijdenboek van Hare meest Doorluchtige Prinses Donna Izabelia, koningin van Hongarije: Ik. Donna Izabelia, Koningin van Hongarije, twee en zeventig jaren oud, zwak van lijf en leden, en jichtig heb een jaar lang dit alhier vermelde Recept gebruikt, dat een Heremiet mij hoeft gegeven, die ik nooit eerder had gezien en sindsdien ook nooit meer gezien heb, en dat zo een uitwerking op mij had, dat ik mijn gezondheid herwonnen en mijn krachten herkreeg en terzelfder tijd een ieder zo schoon voorkwam, dat de Koning van Polen mij wilde huwen; hetgeen ik ter liefde van onze Heer Jezus Christus weigerde. daar ik geloofde dat Recept mij door een Engel was gegeven – neem van wijnspiritus, viermaal gedestilleerd zuivere alcohol ongeveer 950 cc en van de bloemen ongeveer 600 g; doe dit alles in een goed gesloten voor de duur van 2 1/2 dag en distilleer het vervolgens in een kolf au-bain-marie. Neem daar nu s morgens eenmaal per week 4 gr van in een of andere drank of likeur, of het ontbijt en was er het gelaat elke morgen mee en wrijf de zwakke ledematen ermee in.
Volgens deze zelfde legendes verscheen Eau de la Reine d’Hongrie voor het eerst buiten Hongarije in 1370 toen Karel V van Frankrijk er een aantal kreeg. Hij staat dan ook bekend om zijn liefde voor lekkere geuren.
Eau de la Reine d’Hongrie was in heel Europa bekend tot eau de Cologne opkwam in de 18e eeuw.
Eau de la Reine d’Hongrie stond niet alleen bekend als een geurstof, maar ook als een waardevol geneesmiddel; de oudste recepten adviseren de gebruiker om je met Eau de la Reine d’Hongrie zowel te wassen als het te drinken het met het oog op de meest werkzame werking. Het wekt, volgens de overlevering, de zenuwen en klieren op, geeft dus betere spijsvertering, bewerkt ook in vele gevallen het ophouden van haaruitval; geeft in de vorm van olie, spiritus of zalf een goed wrijfmiddel bij verlammingen, zenuwpijn, spit (lumbago), stijfheid van pezen en krampen.
Ook wordt beweerd dat het een stimulerende werking op de seksuele vermogens zou hebben.
Recept 2
Voor het geval u in de verleiding komt dit wonderbaarlijke elixer te maken, maar geen kans ziet de slotfase, het destilleren, te volbrengen, vermelden we dat het grootste deel van de latere varianten dit laatste overslaat en daarvoor in de plaats aanraadt de bloempjes of, bloemtoppen te laten trekken (ook in alcohol bv. wodka of een ander drankje met een hoog alcohol percentage) in een glazen pot die goed gesloten minstens een maand in de zon wordt gezet, vaak geschud wordt en tenslotte kan de inhoud door een schone doek gefiltreerd en goed uitgedrukt worden.
Recept: 40 gram bloemen en blaadjes van de rozemarijnstruik samen met 10 gram lavendelbloempjes gedurende één maand laten trekken met een alcohol van 40 °. Zeven en bewaren op een donkere plaats.
Een andere samenstelling, vanzelfsprekend onder het motto dat het de enige echte is van het elixer, zal u ook verrukken:
Recept 3 De handelingen zijn dezelfde als bij het eerste recept, maar nu moet er op 2 l alcohol twee flinke handjes rozemarijn bloemhoofdjes. één handje bloeiende tijm, een half handje marjolein-blaadjes en een half handje salie-blaadjes gedaan worden.
Heeft u één van deze recepten gemaakt? Deel uw ervaring dan hieronder! Klopten de ingrediënten? Was de beschrijving duidelijk? Was het lekker? Heeft u nog andere (variatie) tips?