Hongaars Galabal

Het Hongaars Galabal is een van de meest prestigieuze sociale evenementen in vele steden in de wereld. Het evenement wordt inmiddels gehouden in Brussel, Calgary, Los Angeles, Washington

Het Hungária Gala Ball is een debutanten bal die haar oorsprong vindt in een sterke militaire traditie. Sinds de vroege jaren 1950, heeft is het bal zowel gegroeid in omvang als in reikwijdte.

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde een golf van Hongaren naar Canada om een nieuw leven te beginnen. In Calgary, werd door een groep voormalige militairen, geleid door Fülöpp József, de afdeling Calgary opgericht van de ‘Vereniging van Hongaarse Veteranen ‘. Ze organiseerden een eerste diner in 1956.

Vanuit een bescheiden avond met diner en dans is het inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide en elegante bal gevuld met prachtige dansvoorstellingen. Tegenwoordig wil het de aanwezigen niet alleen kwaliteitsvol entertainment, maar ook een aangenaam kader bieden om belangrijke contacten te leggen en te onderhouden. Het is een galabal om van te genieten – en om gezien te worden.

Het evenement werd officieel een bal in 1965, toen tien koppels de Palotás dansen opvoerde in aanwezigheid van meer dan 300 gasten. In 1967, bij het honderdjarig bestaan van Canada, kwamen voor het eerst hoogwaardigheidsbekleders van Canada en Hongarije naar het bal.

In Brussel begon deze traditie pas veel later. Sinds 1994 brengt het Hongaars Galabal de bezoekers in aanraking met de Hongaarse cultuur, muziek, dans, gastronomische geneugten en tradities. De jaarlijkse Brusselse baltraditie werd opgestart door de ‘Association of Hungarians in Belgium’. Inmiddels is het aantal bezoekers tot ruim 500 gasten gegroeid.

Sinds 2009, het jaar waarin de 15de editie plaatsvond, verzorgt de vzw arcFAM de organisatie. Omdat het een liefdadigheidsevenement betreft, gaat de winst van het bal naar kansarmen en gehandicapten in België en Hongarije. Dankzij de vrijgevigheid van de sponsors en de gasten kon er in 2012 alleen al meer dan 5.000 euro geschonken worden aan liefdadigheidsinstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *