Onderwijs in Hongarije

Thema’s > Onderwijs

Analfabetisme komt praktisch niet voor in Hongarije; van de volwassen bevolking kan 99% lezen en schrijven. Sinds 1990 zijn in het onderwijs pedagogische en inhoudelijke hervormingen doorgevoerd om het leervermogen van de kinderen beter te benutten en propagandistische leerstof te vervangen. Het onderwijs is in handen van de staat en is gratis en verplicht voor kinderen tussen 6 en 16 jaar. Voor jongere kinderen zijn er crèches en kleuterscholen, die ook door de overheid geëxploiteerd worden. Het basisonderwijs (általános iskola) is algemeen vormend en bestemd voor kinderen tot 14 jaar. Het middelbaar onderwijs, dat twee jaar verplicht is, heeft verschillende schooltypen, zoals het gimnázium, dat voorbereidt op het wetenschappelijk onderwijs, en het technikum, een beroepsopleiding. Beide opleidingen duren vier jaar.

Het Hongaarse onderwijs is veel meer autoritair dan wat wij in Nederland gewend zijn. De kinderen leren veel in een hoog tempo, het accent ligt vaak niet op het aanleren van strategieën en vaardigheden maar meer op de hoeveelheid stof. Een voorbeeld is het “zelfstandig leren” dat op dit moment in Nederland een hot item is: in Hongarije wordt nog meestal klassikaal les gegeven, een veel zelfstandigheid wordt soms als storend gezien. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen!

De kinderen krijgen huiswerk mee al vanaf de onderbouw van de basisschool. De ouders moeten alle boeken zelf aanschaffen (dat gebeurt meestal via de school) en de kinderen hebben geen kluisje op school, ze moeten alle spullen zelf meeslepen. Naschoolse opvang is meestal heel goed geregeld en wordt gedaan door speciaal voor die taak opgeleide leerkrachten.

School begint vroeg, tussen 7.30 – 8.00. De lessen duren drie kwartier en na elke les is er pauze. Kleintjes hebben 5-6 lessen per dag, middelbare scholieren 7-8. Op de meeste scholen is er gelegenheid om tussen de middag (na afloop van de lessen) een volledige warme maaltijd te gebruiken. Daarna zijn de kinderen vrij. Op de meeste scholen wordt er veel aan (niet verplichte) buitenschoolse activiteiten gedaan.

De lagere school in Hongarije heeft 8 klassen (6-14 jaar).

In Hongarije wordt de volgende beoordelingsschaal gehanteerd:
In cijfers Omschrijving Betekenis
5 Jeles/kívaló Uitstekend
4 Jó Goed
3 Közepes Ruim voldoende
2 Elégséges Voldoende
1 Elégtelen Onvoldoende

 

De afgelopen jaren is er veel diversiteit ontstaan wat schooltypes betreft, een belangrijk verschil is dat in Hongarije geen onderscheid gemaakt wordt tussen havo/vwo.

Algemeen middelbaar onderwijs is het Gimnázium. Het niveau van het Gimnáziumi Érettségi Bizonyítvány is vergelijkbaar met dat van een vwo-diploma.

Szakközépiskola is MBO, met 18 jaar heb je dan een vakdiploma. Het niveau van het szakközépiskolai képesítö érettségi bizonyítvány is vergelijkbaar met dat van een vwo-diploma voor het algemeen vormende deel en een mbo-diploma op kwalificatieniveau 2 of 3 voor het beroepsvormende deel, afhankelijk van de richting.

Het niveau van het szakiskola érettségi bizonyítvány is vergelijkbaar met dat van een mbo-diploma op kwalificatieniveau 1-3, afhankelijk van de opleidingsduur en richting.

Het niveau van het főiskolai oklevél na een nominaal 3-jarige opleiding (EHEA-QF 1e cyclus/EQF niveau 6) is vergelijkbaar met een bachelorgraad in het hoger beroepsonderwijs.

Het niveau van het főiskolai oklevél van de alapképzés na een nominaal 4-jarige opleiding (EHEA-QF 1e cyclus/EQF niveau 6) is vergelijkbaar met een bachelorgraad in het hoger beroepsonderwijs.

Het niveau van het főiskolai oklevél van de mesterképzés (EHEA-QF 2e cyclus/EQF niveau 7) is vergelijkbaar met een mastergraad in het hoger beroepsonderwijs.

Het niveau van het egyetemi oklevél van de alapképzés van een 3- tot 4-jarige opleiding (EHEA-QF 1e cyclus/ EQF niveau 6) is vergelijkbaar met dat van een bachelorgraad in het wetenschappelijk onderwijs.

Het niveau van het egyetemi oklevél van de mesterképzés van een 1- tot 2-jarige opleiding (EHEA-QF 2e cyclus/ EQF niveau 7) is vergelijkbaar met dat van een mastergraad in het wetenschappelijk onderwijs.

Het niveau van het egyetemi oklevél van de osztatlan mesterképzés van een 5- tot 6- jarige opleiding (EHEA-QF 2e cyclus/EQF niveau 7) is vergelijkbaar met dat van een mastergraad in het wetenschappelijk onderwijs. Voor een volledige beschrijving van de voor dit niveau relevante leeruitkomsten, zie: .

 

De oudste universiteit van het land is gevestigd in Pécs (1367). Daarnaast zijn er nog negen andere algemene universiteiten en tien technische universiteiten.

Universiteiten in Hongarije

Eén gedachte op “Onderwijs in Hongarije

  1. Fabienne

    Hallo mijn kind is byna 8j wij zijn aan overwegen om naar Hongarije te verhuizen moet hy de taal kennen of hoe word er les gegeven welke dagen uren enzo is er een school in of rond Keszthely wat leren de kindjes op school wij komen uit België dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *